Vatrogasci upozoravaju: Budite oprezni s blagdanskim svijećama, lampicama…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dolaskom prve nedjelje adventa i predblagdanskog razdoblja u domovima se pale lampice, stavljaju adventski vijenci sa svijećama i postavljaju borovi. Treba upozoriti na opasnosti koje isti ti ukrasi mogu donijeti.

“Imali smo nemali broj intervencija zbog požara koji su krenuli od adventskih svijeća, borova, ali i lampica. U jednom slučaju vatra se s umjetnog bora proširila na cijelu kuhinju, a gusti dim potom je uništio ostatak stana. U drugom slučaju, lampice su zapalile ugostiteljski objekt”, kazao je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne postrojbe Osijek. Istakao je da opreza s blagdanskim ukrasima nikada ne može biti previše, te dao nekoliko savjeta kako spriječiti požar, piše Glas Slavonije.

Ne kupujte ako ne znate podrijetlo i proizvođača
Treba obratiti pozornost kod nabavke rasvjetnih tijela za ukrašavanje stanova i božićnih drvaca. Lampice trebaju imati certifikat o ispravnosti a građani ne bi trebali kupovati ukrase koji nemaju niti podrijetlo niti proizvođača

Svijeće su velika opasnost
Lampice se zagrijavaju i ne smiju biti blizu lako zapaljivih materijala. Nije isto ako se stave na svježe posječeno božićno drvce, ili ono suho, ili od umjetnih materijala. U blizini zavjesa ili stolnjaka svijeće su velika opasnost.

Gasite sve prije odlaska na spavanje ili odlaska od kuće
Osječki vatrogasci upozoravaju da treba voditi računa i o tome da se lampice, kao i svijeće, obvezno ugase kada se ide spavati ili kad se odlazi iz kuće, jer ostavljeni bez nadzora mogu izazvati i veće požare.

Opasnost od strujnog udara
Kod lampica treba paziti i na opasnost od strujnog udara. Obvezno treba provjeriti svaki komplet lampica, bio on novi ili stari, ima li u njemu razbijenih lampica ili slomljenih grla, spaljenih izolatora ili golih žica, labavih spojeva.

IZVOR: Glas Slavonije/Danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.