Plaćate poštaru ili kuriru

Uskoro se uvodi PDV na male pošiljke iz Kine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ljubitelji naručivanja jeftinijih stvarčica iz Kine od 1. srpnja morat će na kupljene proizvode plaćati PDV. Naime, paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjet će 25 posto. Zbog toga će neki trgovci otvoriti skladišta u Europi pa će sve biti dostupnije, a imat će status robe Europske unije, piše HRT.

Za naručivanje paketa malih vrijednosti iz Kine dosad se nije plaćao porez na dodanu vrijednost.

– Međutim, od 1. srpnja ove godine to oslobođenje se ukida, što znači da će sve pošiljke bez obzira na vrijednost, ako se uvozi iz trećih zemalja, biti oporezive – rekla je koordinatorica Sektora za carinski sustav u Središnjem uredu Carinske uprave Melita Buljan.

Proizvodi naručeni iz primjerice Kine zbog toga će poskupjeti 25 posto, a to će platiti kupac. Pri naručivanju treba paziti je li prodavatelj već uračunao PDV u cijenu ili ga kupac plaća prilikom preuzimanja paketa. U Carinskoj upravi očekuju da se prodavatelji u većini slučajeva neće baviti obračunavanjem i naplatom PDV-a.

– Jer su njegove obveze prema poreznim tijelima dosta složene u tom slučaju, treba se prijaviti za poseban PDV broj. Moraju imati odgovarajuću evidenciju i mora evidenciju dati na raspolaganje poreznim tijelima – istaknula je Buljan.

Pa se zato nemojte iznenaditi kada tih 25 posto budete morali platiti pri preuzimanju paketa – poštaru ili kuriru.

– Mi smo educirali dovoljan broj ljudi i zapravo spremni smo. U onom slučaju kad se pošiljka skenira a PDV nije plaćen to će odraditi pošta u ime Carinske uprave, naglasio je Krešimir Domjančić iz Hrvatske pošte.

– Oni primatelji koji neće biti zadovoljni s takvim načinom mogu vratiti pošiljku u inozemstvo putem kurirskog operatera, prijaviti carini i tako ostvariti pravo na povrat plaćenog iznosa PDV-a pri uvozu, poručila je Buljan.

Ovakva pravila o naplati PDV-a na male pakete iz trećih zemalja, najčešće Kine, uvode sve europske zemlje.

– To nije hrvatska izmišljotina, to je doneseno od strane Europske unije kao glavi razlog da se potakne trgovina unutar Europske unije, rekao je predsjednik Udruge eCommerce Marcel Majsan.

Loša je vijest da će se PDV morati platiti i na pošiljke koje su već naručene, a nisu stigle.

– Međutim, to se odnosi na sve pošiljke koje su već kupljene, ali nisu stigle na područje Republike Hrvatske, odnosno stižu nakon 1. srpnja. Bez obzira na to što je kupovina obavljena prije tog datuma, ona će nažalost morati biti oporeziva zato što se puta u slobodan promet nakon 1. srpnja, poručila je Buljan.

Procjena je da će na razini jedne godine deset milijuna pošiljaka podlijegati naplati PDV-a. To je prihod koji ide u hrvatski državni proračun.

– Državna kasa bi se trebala podebljati za nekih 250 milijuna kuna samo od tih pošiljki niske vrijednosti. Koliko će to imati utjecaja za kupce, sigurno neće biti sretni, jer će u našem slučaju morati platiti PDV koji, neće morati cariniti, ali će morati platiti PDV, dignut će se cijena samog proizvoda, ali možda će Kinezi otvoriti nova skladišta pa će se ubrzati proces dostave, koji sada traje od dva tjedna do dva mjeseca – naglasio je Marcel Majsan.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE. 


Pratite nas i na društvenim mrežama: