Umro ratni zločinac Veljko Kadijević, vođa napada na Vukovar i Dubrovnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

SRPSKI general Veljko Kadijević umro je u danas u Moskvi u 89. godini.

Kadijević je od 2001. godine živio u Rusiji gdje je sedam godina kasnije dobio rusko državljanstvo. Prije toga imao je status izbjeglice, a u Hrvatskoj su protiv njega podignute tri optužnice za zločine protiv civilnog stanovništva, navodi B92. Dobivanjem ruskog državljanstva Kadijević je bio siguran da neće biti izručen Hrvatskoj. Kada je pobjegao u Rusiju tvrdio je da ne bježi zbog hrvatske optužnice već nije htio ići u Haag.

Iako je Hrvatska godinama tražila njegovo izručenje, ruska strana zahtjev je odbijala objašnjavajući da za to ne postoji dovoljno argumenata.

U Hrvatskoj je protiv Kadijevića raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Podignute su tri optužnice: prva pred Županijskim sudom u Bjelovaru u studenom 1992., druga u Vukovaru 2002 i treća u Osijeku u svibnju 2006. godine.

Županijski sud u Vukovaru zatražio je u ožujku 2007. godine raspisivanje međunarodne tjeralice za Veljkom Kadijevićem. Županijski sud u Vukovaru optužnicu protiv Kadijevića i još devet drugih muškaraca za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zaprimio je u ožujku 2004. godine.

Kadijević i Zvonimir Jurjević, negdašnji zapovjednik Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA, optuženi su za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, za izdavanje zapovijedi pilotima JNA da bombardiraju ciljeve u istočnoj Hrvatskoj za koje su znali da su civilni. U tim je napadima poginulo 30 civila, a nekolicina je ranjena u Osijeku i Slavoniji.

Kadijević je bio na čelu JNA 1991. godine kada su vođene operacije u Vukovaru i Dubrovniku. Bio je posljednji ministar obrane Jugoslavije u periodu od 1988. do 1992. godine.

Kadijević je rođen u Glavini Donjoj kod Imotskog 21. studenog 1925. godine, a izjašnjavao se kao Jugoslaven. Partizanima se pridružio u svojoj 18. godini kad je postao i član tadašnje Komunističke partije, a poslije Drugog svjetskog rata završio je Višu vojnu akademiju JNA i Ratnu školu JNA. Kadijević je jedan od rijetkih visokih časnika bivše JNA koji se usavršavao i u Sjedinjenim Državama, gde je 1963. završio Koledž za zapovjednike i generale američke vojske.

Kadijević je autor knjige “Kontraudar – Moj pogled na raspad Jugoslavije”, objavljene u Moskvi, u kojoj je optužio Washington da je bio glavni koordinator raspada bivše Jugoslavije.

“Mesić i Marković predložili su mi da vojska uhiti Tuđmana i Miloševića”

Veljko Kadijević je u intervjuu snimljenom u Moskvi 2007. godine opisao događaje vezane za početak rata u SFRJ.

U njemu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića prikazuje kao zagovornika opstanka Jugoslavije, koji je predlagao i uhićenje Franje Tuđmana.

Veljko Kadijević ovaj je intervju dao novinarki RTS-a Oliveri Jovićević, koja je tada potvrdila kako je intervju sniman u prostorijama jedne privatne tvrtke u Moskvi, u kojoj Kadijević boravio od 2001. godine.

U razgovoru za RTS opisao je događaje vezane za početak rata u SFRJ i planirani puč, te govorio o tome zašto su tenkovi JNA izašli na ulice Beograda 9. svibnja 1991. godine, kada se Slovenija počela pripremati za osamostaljenje.

Govorio je i o prijedlogu kojeg mu je 11. ožujka 1991. uputio Slobodan Milošević, o tome “da vojska uzme vlast u svoje ruke, drugim riječima da ide u vojni puč”.

Također je naveo i kako su mu Stjepan Mesić i Ante Marković predložili da vojska uhiti i Tuđmana i Miloševića, te kako mu je Mesić rekao da je on “liberal i demokrata, a da je Tuđman despot i apsolutist”.

O masakru na Ovčari rekao je kako je tek kasnije doznao što se dogodilo, jer mu general Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a JNA-a, nije rekao što se dogodilo, a upravo je njega optužio za organizaciju logora i ratne zločine u Hrvatskoj.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.