Učitelji prosvjedovali pred Vladom: Vidjet ćete koliko košta glupost i neznanje

Sindikat  hrvatskih učitelja (SHU) prosvjedovao je danas na Markovu trgu protiv teškog stanja u prosvjeti i daljnjeg smanjivanja prava zaposlenika u osnovnom školstvu. Razlog prosvjeda je sveopće nezadovoljstvo statusom i pravima zaposlenih u osnovnoškolskom sustavu.

“Raskidom Kolektivnog ugovora dovedena su u pitanje teško stečena prava. Nepostojanja kvalitetnog socijalnog dijaloga i ignoriranje stajališta Sindikata doveo je do sulude ideje vladajućih da provedu outsourcing, ukinu male škole u Hrvatskoj, zamrznu napredovanja, sve s ciljem štednje. Prosvjed je tek prva u nizu akcija koju pripremamo”, navodi SHU u priopćenju.

Pozvali Vladu da se ne igra s budućnošću zemlje

Predsjednica SHU Sanja Šprem ustvrdila je da su prosječne plaće u prosvjeti najniže među 19 javnih djelatnosti, te prozvala Vladu da gazi njihova ljudska i radnička prava i dostojanstvo, izbjegava ispunjavanje ugovornih obveza, raskida kolektivne ugovore i marginalizira sindikate.

Pozvala je Vladu da se ne igra s budućnošću zemlje, jer “ako misle da je obrazovanje skupo, vidjet će koliko tek košta glupost i neznanje”.

S druge strane, Vlada nekima oprašta porezne dugove i daje veća prava, a na prosvjetarima štedi i poziva ih na strpljenje, istaknula je Šprem obraćajući se skupini od više stotina prosvjednika.

Svjesni smo nužnosti provedbe reformi, ali njihov teret trebamo jednako podnijeti svi, poručila je pozvavši Vladu da to pokaže svojim primjerom. Vratite nam vjeru u politiku, reforme i dijalog, demokratsku kulturu i toleranciju, iskrene namjere i poštenje, dokažite da ste za to sposobni, poručila je Šprem.

Jovanovića optužili da im je zajedno s Linićem “zabio nož u leđa i na njega još objesio kaput”

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je vlast da vodi lošu ekonomsku politiku i ne zna voditi državu, nemoćna je i laže, pa joj treba poručiti neka položi račune biračima i ode. Kada se problemi ne mogu rješavati za stolom, moraju na ulici. Svrha je prosvjeda pritisak na vlast pa trebaju biti što masovniji, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je politiku prema obrazovanju rušilačkom i pozvao sindikalce na zajedničke akcije i prosvjede, jer “ne smiju dopustiti uništavanje budućnosti”.

Predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba optužio je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da im je otkazivanjem kolektivnog ugovora zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem “zabio nož u leđa i na njega još objesio kaput”. Jovanoviću je poručio “neka idu on i njegov prijedlog novog kolektivnog ugovora” i “neka si ga poždere”.

Prosvjednici su nosili transparente s porukama “Gdje je nestala zemlja znanja?”, “Obilje riječi – nedostatak djela”, “Upropaštena prosvjeta – Hrvatska pokrenuta u ponor”, “Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju” i dr.

Prosvjednici su najavili da je to samo prva u nizu akcija koje će uslijediti, te se nakon završetka prosvjeda mirno razišli.

IZVOR: Hina/Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.