U znak sjećanja na Vukovar i Škarbnju vojnici darivali krv

Povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska organizirali su u petak, 16. studenoga 2018., na pet lokacija diljem Hrvatske, simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018." Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održavala se u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu na lokacijama: u Zagrebu, Ministarstvo obrane, Dom HV-a "Zvonimir" u Vukovaru, vojarna "204. brigade HV" u Zemuniku, vojarna "Pukovnik Mirko Vukušić" u Pločama, vojarna "116. brigade HV" u Sinju, "126. brigade HV" Opširnije na: www.morh.hr
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje MORH i Hrvatska vojska organizirali su humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

U Vukovaru se odazvalo najviše davatelja krvi, njih 201, od kojih je prikupljeno 198 doza krvi. U Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 116 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 84 doza krvi. U Sinju je prikupljeno 85 doza krvi, u Zemuniku oko 60 doza krvi, a u Pločama 28 doza krvi.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar naglasio je kako se ovom simboličnom akcijom želi odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se obilježava u nedjelju, 18. studenoga 2018. godine.

– Hrvatska vojska se redovito odaziva na humanitarne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a ova akcija je simbolično organizirana i posvećena 27. obljetnici stradavanja Vukovara i Škabrnje koji su simboli stradanja i Hrvatske – poručio je general Zdilar.

Pripadnica Počasno-zaštitne bojne časnička namjesnica Darinka Kotarski koja redovito daruje krv naglasila je kako je jedna od misija hrvatskog vojnika pomoći građanima i civilnom stanovništvu u nevolji, a ovo je izvrstan primjer pomoći. Također, dodala je da se ovom akcijom nastoji podsjetiti na sve poginule i žrtve stradavanja Vukovara i Škabrnje.

– Kad su Vukovar i Škabrnja u pitanju nema razmišljanja, sve za njih, bez kompromisa!

U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine.

Hrvatska kopnena vojska do sada je održala 16 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u vojarnama u Vinkovcima, Đakovu, Našicama, Kamensko u Karlovcu, Požegi, Petrinji, Kninu i Sinju u kojima se odazvalo 2.200 pripadnika.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također se u velikom broju odazvalo na ovakve akcije u područnim zavodima i odjelima za transfuziju.

(Foto: Foto: MORH /T. Brandt/ M. Čobanović)


Pratite nas i na društvenim mrežama: