Nema više

U Saboru izglasana zabrana pirotehnike: ‘Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u petak je izmijenjen kako bi se zaštitili životi ljudi, smanjilo stradavanje i ozljeđivanje, posebice maloljetnika.

Izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe, pišu Vijesti.hr

Udruga Prijatelji životinja pozdravljaju izglasavanje Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, ali ističu kako im je žao što nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

Kažu kako su godinama lobirali za zabranu petardi, a zastupnici su na drugom čitanju jednoglasno podržali ovu zabranu.

– Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama – izrazio je zadovoljstvo predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Naglasio je da aktualna dozvola uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca nema smisla jer se tada ne slavi ništa.

– Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca – dodao je.

Iz udruge su također poručili da bi i sadašnjost i budućnost novogodišnjih i drugih proslava tijekom godine trebala biti suvremena tehnologija koja omogućava atraktivna rješenja koja obogaćuju slavlja, a bolja su za ljude i životinje.

Budući da zabrana petardi stupa na snagu tek 2. siječnja, pozvali su građane da 2021. godinu proslave bez petardi i ostale bučne pirotehnike.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: