U proračunu Belog Manastira nemaju za gladnu djecu, ali imaju za paviljon za “ubijanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Priča o gladnim školarcima iz Belog Manastira dirnula je Hrvatsku i mnogi su se javili s donacijama te je za djecu hrana osigurana do kraja školske godine. Zahvaljujući građanima velikog srca djeca više neće gladovati, ali time nije izbrisana sramotna činjenica da škola novac za tople obroke gladnih učenika nije mogla dobiti od Grada Belog Manastira.

Dok za gladnu djecu novca u proračunu kojeg pune građani nema, na primjeru Belog Manastira vidljivo je na kakve se apsurdne projekte u vrijeme krize novac baca.

Igranje šaha u parku važnije od gladne djece?

belomanastirskom proračunu je tako, uz rekonstrukciju glavnog gradskog trga koja stoji vrtoglavih 11,3 milijuna kuna (5,8 milijuna u 2013., 2,5 milijuna u 2014., 2 milijuna u 2015. i milijun u 2016. godini), kao jedan od kapitalnih projekata u 2014. godini istaknuto uređenje Paviljona za dokolicu.

Uređenje betonskog bloka koji se nalazi u parku na Trgu slobode u Belom Manastiru stajalo je građane oko 50 tisuća kuna. Riječ je o iznosu utrošenom samo na završne radove i opremanje bloka koji služi za “ubijanje dosade” – betonska konstrukcija obložena je drvetom, a unutar paviljona su postavljena dva stola, od kojih jedan sa šahovskom pločom.

Na ideju o izgradnji Paviljona za dokolicu na mjestu srušene sjenice koja je za igru služila generacijama Belomanastiraca, prije 5 godina je došla HDZ-ova vlast. Bilo je zamišljeno da ga grade ili sufinanciraju gradnju tvrtke koje su u Belom Manastiru dobile bilo kakav posao. No, ta se ideja brzo izjalovila pa je betonski blok nedovršen stajao sve do ove godine.

“U pripremi je novi proračun, ali nisam vidio ni jednu poziciju predviđenu za subvenciju školskih toplih obroka”

“Nemamo podataka koliko je socijalno ugroženih učenika, ali sudeći prema informacijama koje dobijem od nastavnika, pedesetak djece sigurno pripada u skupinu onih koji bi imali pravo na subvenciju za topli obrok”, kazao je ovih dana Glasu Slavonije ravnatelj u belomanastirskoj Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana, Damir Mendler, koji je ujedno i gradski vijećnik pa na sjednicama često propitkuje zašto se u proračunu ne osigura subvencioniranje obroka za učenike najtežeg socijalnog statusa, koji stoje stotinjak kuna mjesečno po učeniku.

“U pripremi je novi proračun, ali nisam vidio ni jednu poziciju predviđenu za subvenciju školskih toplih obroka”, istaknuo je Mendler.

Oko 50.000 kuna gradskog novca, koliko je ove godine bačeno na uređenje Paviljona za dokolicu, bilo bi sasvim dovoljno da se tijekom cijele školske godine financiraju obroci za 50-ak gladnih učenika belomanastirske škole, budući da obroci stoje svega 5 kuna dnevno po učeniku.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.