Uglavnom smo pri dnu ljestvice županija

U našoj županiji raste uvoz, a padaju ulaganja poduzetnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prema rezultatima poduzetnika u 2019. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, objavila je Fina. Najveći broj izvoznika, ali i uvoznika je u Gradu Zagrebu. U još 11 županija broj uvoznika veći je od broja izvoznika te je i na razini Hrvatske uvoznika više od izvoznika za 773 poduzetnika. Unatoč tome vrijednost izvoza veća je od vrijednosti uvoza u 18 županija, a u tri županije je manja.

Izvoz poduzetnika u Šibensko-kninskoj županiji 2019. godine je iznosio 1,29 milijardi kuna i rastao je za pet posto u odnosu na godinu prije, dok je uvoz skočio za 75 posto i iznosio 1,23 miljarde kuna.

Sa 2.583 poduzetnika Šibensko-kninska županija je po broju uvoznika i izvoznika te po broju njihovih zaposlenika, kojih je sedam posto više nego 2018. godine, na 18 mjestu među 21 županijom.

Ukupni prihodi porasli su im za 21 posto, no to nas svrstava tek na 17. mjesto ljestvice županija. Trgovinski saldo se u godinu dana srozao na 72 milijuna kuna ili na samo 13 posto ostvarenog 2018. godine.

S investicijama od 320 milijuna kuna, koje su također manje nego godinu prije, Šibensko-kninska županija drži se nešto više, na 14. mjestu u Hrvatskoj.


Pratite nas i na društvenim mrežama: