Što nas čeka

U najavi je rast cijena, a stručnjak upozorava: ‘Skladišta plina u Europi nisu primjereno popunjena za ovo doba godine’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Da će poskupjeti plin i struja – to je nedavno potvrdio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Rekao je on da će vlada učiniti sve da od travnja dođe do što manjeg porasta cijena plina i struje, no da je ipak razvidno da će do njega doći, piše RTL.

Izjavio je to nakon sjednice vlade, osvrćući se na usvojenu uredbu o udjelu u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača, koji su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije, javlja Index.

– Znate da su europska i svjetsko tržište doživjeli bum cijena energenata, kako nafte i plina tako i električne energije. Ovo je jedan od alata koji unaprijed poduzimamo kako bi cijena električne energije na proljeće 2022. ostala u nekim normalnim okvirima – istaknuo je Ćorić.

No dodao je da to ne znači da neće doći do poskupljenja, ali da vlada na ovaj način utječe da to poskupljenje ne bude ‘eklatantno’, kao što je to bio slučaj u nizu europskih zemalja u proteklim tjednima i mjesecima.

Rekao je i da se u ovom trenutku ne može kalkulirati o tome koliki bi mogao biti porast cijene električne energije jer će to ovisiti o cijeni električne energije u sljedećim mjesecima, kao i hidrološkim uvjetima u Hrvatskoj.

– Kako smo već sredinom listopada izvijestili javnost, cijene električne energije za kućanstva, kupce HEP grupe, sigurno se u sljedećih nekoliko mjeseci neće mijenjati – rekli su iz Hrvatske elektroprivrede.

– Što se tiče opskrbe električnom energijom poslovnih kupaca (kategorije poduzetništvo), cijene su podložnije promjeni tržišnih uvjeta. Stoga je HEP Opskrba, razumijevajući osjetljivost brojnih tvrtki na promjenjivost cijene, u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca – kazali su iz HEP-a.

‘Napominjemo da za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki donosi za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA)’, naveli su iz HEP-a.

Energetičar i energetski ekonomist Igor Grozdanić je rekao više o onome što kroz kontekst povećanja cijena energenata, konkretno struje, plina i naftnih derivata, možemo očekivati.

– Cijene nafte, naftnih derivata, plina i električne energije rastu, a uzrok su mnogi čimbenici, jedni povlače druge i većina njih povezana je s nerazumijevanjem energetskog tržišta, isprepletenih interesnih dionika i vizije današnjeg energetskog sektora, industrije zaštite okoliša i održivosti – kazao je Grozdanić.

– Nafta je trenutno na 80 dolara po barelu, a mogla bi skočiti na 100 dolara po barelu i kretati se prema 120 dolara, dok neke tehničke i burzovne analize predviđaju dosezanje magične brojke za naftnu industriju od 125 dolara. To su zaista visoke cijene koje multipliciraju probleme u gospodarstvu jer naftni derivati su i važno ulazno gorivo za industriju i gospodarstvo – smatra Grozdanić.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: