Kandidat može prebivalište prijaviti na dan raspisivanja izbora

U javnom savjetovanju zakon koji ‘reže’ broj zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika

Ministarstvo pravosuđa i uprave pustilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima prema kojemu bi se smanjio broj dužnosnika.

Tako bi župani u županijama s više od 250.000 stanovnika te gradonačelnici u gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika imali dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima na neposrednim izborima.

Župan u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima vise od 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije imali bi jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima, dok će se općinski načelnici i gradonačelnici gradova koji imaju manje od 35.000 stanovnika i nisu sjedišta županija birati bez zamjenika.

Još je jedna važna novost o kojoj se ranije nije govorilo, a to je odredba o prebivalištu. Više ne bi vrijedila norma da se kandidirati može samo osoba koja ima prebivalište najmanje šest mjeseci u mjestu kandidature, nego bi uvjet bio da prebivalište ima na dan raspisivanja izbora.

Također, donošenjem ovog Zakona uredit će se sazivanje konstituirajućih sjednica predstavničkih tijela jedinica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.