Ukupno 2119

U Hrvatskoj je sedam novooboljelih, umrle dvije osobeFoto: Ilustracija/arhiva

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je sedam novooboljelih od Covid-19, ukupno 2119, izvjestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Na respiratoru je 14 bolesnika, dvije osobe su preminule, obje iz koprivničke bolnice, što znači da je od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno preminulih 85. Testirano je 1080 osoba u posljednja 24 sata, a imamo 41 novoozdravljenog u zadnja 24 sata – rekao je.

Damir Trut rekao je kako su e-propusnice napravile svoju zadaću, a to je smanjenje kretanja između pojednih cjelina i zajednica.

– Tijekom idućeg tjedna će se donositi odluka hoće li se propusnice ostaviti ili se prošiti na određena područja ili se možda u potpunosti ukinuti – rekao je.

Krunoslav Capak komentirao je odlazak na plaže.

– Mislim da oko toga neće biti velikih problema, no potrebna je svijest građana oko distance. Neće se čekati na ulazak u vodu, ali potrebna je distanca zato što se prilikom izrona stvara aerosol koji može prenijeti virus. Neće biti ručnik do ručnika, ležaljka do leželjke, ali  vjerujem da ćemo uživati u našem moru – kazao je Capak te naglasio kako će u roku od tjedan dana imati rezultate oko toga koliko je populacije prokuženo koronavirusom.

Alemka Markotić odgovorila je na pitanje o potrazi za nultim pacijentom.

– Kada imate novu infektivnu bolest, prvo se pokušava uspostaviti dijagnostika i rješiti akutne slučajeve, potom se ide gledati jesmo li među nekim sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći te bolesti. Čuvamo uzorke prijašnjih bolesnika, zakonski i u istraživačke stručne svrhe i iz banke seruma uzmete serume i testirate unatrag bolesnike koji su imali neke respiratorne simptome upale pluća u studenom i prosincu serološkim testovima. Moguće je dokazati da netko ima antitijela, ali ti testovi nisu dovoljno dobri i specifični. Ako se nađu neka antitijela,onda ćemo dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran – kazala je.

Krunoslav Capak rekao je da je moguće održavati koncerte na otvorenom, ali su glazbenici imali maske i ljudi su bili na fizičkoj distanci.

– Za to treba dozvola, jer je na snazi još uvijek zabrana okupljanja ljudi. Zbog toga u ovom trenutku to bez dozvole Stožera nemoguće, no epidemiološki je moguće, ali na otvorenom.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.