51 osoba na bolničkom liječenju

U Hrvatskoj 56 novooboljelih od jučer. Nema bolesnika na respiratorima

Ilustracija/Pixabay

U protekla 24 sata broj novooboljelih osoba u Hrvatskoj je 56, a time je ukupan broj zaraženih od početka epidemije 2539, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na press konferenciji.

Najviše novooboljelih je s područja Grada Zagreba 23 i 12 osoba iz Osječko-baranjske županije, po pet iz Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije, dvije iz Zadarske, dvije iz Koprivničko-križevačke te po jedna iz Varaždinske i Brodsko-posavske županije.

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih.

Do danas je testirano 75.437 osoba, a od toga 780 u posljednja 24 sata. Na respiratorima nema pacijenata, dok je 51 bolesnik na bolničkom liječenju. Broj oporavljenih je 2150, preminulih 107, a još su 282 oboljele osobe na liječenju.

Ministar Davor Božinović izvjestio je da će biti donesena odluka kojom će se provoditi kontrola poštivanja preporuka HZJZ-a u noćnim klubovima.
– Inspekcija i policija će ulaziti u noćne klubove i pratiti. Ako uoče nedostatke, tražit će da se trenutno počne s provođenjem preporuka- rekao je.

Marija Bubaš, zamjenica šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka, kazala je kako se u velikom broju novooboljelih radi o uvezenim slučajevima, nihovim kontaktima i članovima obitelji te mikrolokacijama kao što su klubovi.
– Zasad nemamo zaraženih turista. Nije put faktor nego kako se ponašamo – dodala je.

Ministar Božinović se na kraju press konferencije osvrnuo na novu fazu suživota s virusom u kojoj trebamo održavati ravnotežu između održavanja gospodarstva i kontroliranja virusa.
– Moramo ići prema tome da se žarišta brzom intervencijom gase što prije, a sve drugo što nije zahvaćeno tim žarištem mora funkcionirati – dodao je.

Danas su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene preporuke za organizaciju posjeta u bolničkim ustanovama i pristupa posjetiteljima. Svi posjetitelji morati će proći obavezni trijažni postupak koji uključuje mjerenje tjelesne temperature i uzimanje epidemiološke anamneze. Voditi će se evidencija posjetitelja, a trajanje posjete se ograničava na nužni minimum. Više informacija možete pronaći ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.