Presica Nacionalnog stožera

U Hrvatskoj 52 nova slučaja zaraze, u samoizolaciji više od 4.000 ljudi

Ilustracija/Pixabay

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata registrirana nova 52 slučaja zaraze koronavirusom, ukupno 2.777 slučajeva. U samoizolaciji je više od četiri tisuće ljudi, a dvoje ih je na respiratorima, izvijestili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je danas ponovno održao konferenciju za medije.

– Imali smo nekoliko dobrih tjedana. Onda smo s importiranim slučajevima i zbog nepridržavanja mjera došli do većeg broja slučaja, pa je došlo Đakovo i također je sve počelo s importiranim slučajevima. Situacija je pod kontrolom. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i turizam. Najbitnije je brzo reagirati na sve, donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro, mislim da nije potrebno ništa mijenjati – izjavio je Krunoslav Capak koji se vratio iz samoizolacije.

Alemka Markotić izvijestila je kako je situacija pod kontrolom, jer većina ljudi ima vrlo blage simptome ili nikakve.

Kada je u pitanju nova odluka o prelasku granica, izvijestili su kako je usuglašavanje još u tijeku.

– Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnika, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policisjek službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih spolovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije ‘Enter Croatia’ – izjavio je Davor Božinović, načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.