Preminulo 69 osoba

U Hrvatskoj 4520 nova slučaja: ‘Pripremili smo novu odluku za trgovine’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hravtskoj je u protekla 24 sata oboljelo 4520 osoba, a 69 osoba je umrlo. izvijestili su danas iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

–  Broj pozitivnih do danas je ukupno 159.372. Od početka epidemije testirano je 837.619 osoba. U zadnja 24 sata imamo 12.596 testova, što daje postotak pozitivnih od 29.96 posto. Na respiratoru je 277, što znači 23 nova u odnosu na jučer Iz bolnica je optušteno 268 osoba – prioćili su.

Capak je kazao kako nam je tjedni prosjek porastao za 3,7 posto.

– Kada pogledamo ljestvicu EU s incidencijom, onda vidimo da je Hrvatska na 26. mjestu i višu incidenciju ima samo Luksemburg – rekao je.

Dodao je kako su razgovarali o mjerama pred blagdane

– 21. prosinca ćemo razmatrati situaciju, u slučaju da nam se dogodi pogoršanje, to ćemo prodiskutirati. U svim mjerama koje smo donijeli prije deset dana postoji mogućnost smanjenja aktivnosti, okupljanja. Ako postoji potreba, dodatno ćemo ih produžiti ili postrožiti – rekao je Capak.

Božinović je govorio o organizaciji rada trgovina i šoping centara.

– Mi smo pripremili odluku koja će vjerojatno tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina  od ove subote, 12. prosinca do 10. siječnja. U smislu ove odluke razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju te grupacije prema neto površini prodajnog prostora. Za trgovačke centre najveći broj kupaca će se odrediti tako da svaki kupac mora imati najmanje 16 četvornih metara, a morat će biti obvezni istaknuti najveći broj kupaca kojeg mogu primiti. U smislu ove odluke razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju grupacije prema površini prodajnog prostra, a to je ukupna površina trgovine umanjena za skladišne prostore, santinarne čvorove i ostale prostore koji nisu dostupni za kupce. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti unutra ograničit će se da u prodavaonici koje imaju 10 kvadrata može biti samo jedan kupac. Od 11 do 100 kvadrata određuje se da za svakog kupca mora biti najmanje 10 kvadratnih metara, više od 100 – za svakog kupca namanje 12 kvadratnih metara, od 201 do 2000 za kupca je osigurano najmanje 16 kvadratnih metara, a za one s više 2000 kvadrata bit će za svakog kupca najmanje 20 kvadratnih metara – pojasnio je.

Kazao je kako se provodi stroža kontrola tržnica, a o svemu se može promišljati.

– U ovom trenutku se naglasak stavlja na pojačanu kontrolu inspekcija – kazao je.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: