U hrvatskim prihvatilištima boravi 420 beskućnika – sve više mladih među njima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U trinaest hrvatskih prihvatilišta i prenoćišta trenutačno boravi 420 beskućnika, a zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta u njima barem ih još toliko živi na ulici, izvijestio je u utorak predsjednik Hrvatske mreže beskućnika Dado Lelas na 9. Nacionalnom susretu o beskućništvu održanom u Kaštel Sućurcu.

Lelas je upozorio kako u Hrvatskoj oko šest do sedam tisuća ljudi živi u krajnjemsiromaštvu u podrumima bez struje i vode i na pragu su beskućništva.

Zvonko Mlinar iz Crvenoga križa Zagreb istaknuo je kako je među beskućnicima najviše onih starosne dobi između 45 i 55 godina, ali i da se u posljednje vrijeme povećava broj mladih u beskućničkoj populaciji.

“Među beskućnicima je oko 30 posto osoba koje su svojedobno bile bez roditeljske skrbi, to jest koje su odrasle u dječjim domovima i udomiteljskim obiteljima a žalosno je da među beskućnicima raste i broj branitelja“, upozorio je Mlinar.

Smještaj u praznim stanovima

Sudionici 9. Nacionalnoga susreta o beskućništvu u svojim su diskusijama isticali kako je beskućničku populaciju u Hrvatskoj potrebno obuhvatiti mjerama zapošljavanja. Također je rečeno kako bi se beskućnicima u Hrvatskoj moglo pomoći i njihovim smještanjem u prazne stanove koji su u državnom vlasništvu.

Domaćin 9. Nacionalnog susreta beskućnika bila je kaštelanska udruga Sveti Jeronim.

Nacionalni susret o beskućništvu tradicionalno se u Hrvatskoj održava već devetu godinu za redom u povodu Svjetskoga dana beskućnika koji se obilježava 10. listopada.

izvor:net.hr

foto:ilustracija


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.