U dvorištu Učiteljske akademije scene iz CSI-ja: Potraga za ostacima 300 ubijenih

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U dvorištu Učiteljske akademije u Savskoj 77 scene poput onih iz CSI-ja: policijske trake, bageri, vojnici… Tamo su, naime, ovih dana počela iskapanja vezana uz ekshumaciju posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata, javlja RTL.

Pod zelenim slojem trave, duboko u zemlji, nalaze se navodno tijela 300 zarobljenih njemačkih vojnika i pripadnika NDH koje su partizani pogubili u svibnju 1945. godine. Među njima je, prema pričama svjedoka, bilo i dosta ranjenika. A svjedoci masakra uglavnom su bili stanovnici Vrbika, koji su živjeli blizu Pedagoške akademije.

Njihova svjedočanstva prikupili su Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih – ZAMNOM i Hrvatsko odgovorno društvo, koji su zatražili istragu, odnosno rasvjetljavanje navoda o masakru.

Slijedom toga, Državno odvjetništvo je 2008. godine zatražilo od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu istragu o zločinima u Savskoj 77.  Odvjetništvo je pak, među ostalim, zatražio od ŽDO-a provedbu ‘konkretnih izvida radi svestrane, pa i terenske provjere navoda i obavljanja obavijesnih razgovora s navedenim svjedocima i svim drugim osobama koje imaju saznanja o tim događajima’.

Nakon deset godina konkretna istraga se po svemu sudeći preselila i na teren.

Iz Ministarstva branitelja koje organizira i koordinira ovo terensko istraživanje za sada su vrlo šturi s informacijama.

Istraživanje cadaver psima i georadarima

– Nakon prethodno započetih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom, Uprava za zatočene i nestale će od 16. srpnja 2018. godine nastaviti s postupkom terenskog istraživanja te započeti s aktivnostima probnog iskapanja i ekshumacije na lokaciji Savska 77. Javnost će biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima provedenih aktivnosti na spomenutoj zagrebačkoj lokaciji – navode u Ministarstvu za RTL.

Sličan odgovor dobili smo i iz Ministarstva obrane RH u kojem navode kako su na iskapanjima u Savskoj 77 angažirani pripadnici njihovog Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

(FOTO: Screenshot/RTL)


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.