Ratni zapovjednik obrane Dubrovnika

U Dubrovniku u 73. godini preminuo general Nojko MarinovićFoto: Grgo Jelavic/PIXSELL
28.06.2010., Hotel Excelsior, Dubrovnik - Veljko Bulajic poceo je snimati razgovore sa sudionicima Konvoja Libertas. Film ce podsjetiti na dramaticnu plovidbu sudionika konvoja brodom "Slavija", pracenim brodovima i camcima, koji su probili blokadu Dubrovnika 31. listopada 1991., do kad je bio u potpunoj opsadi bivse Jugoslavenske ratne mornarice te 12.500 vojnika JNA i paravojnih postrojba. General Nojko Marinovic prepricava tadasnje dogadjaje. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života, javlja HTV.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA. Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde.

U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada. Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo.

Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.


Pratite nas i na društvenim mrežama: