U 51. godini nije se nadao ničemu i onda se dogodilo nešto ravno čudu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U moru loših iskustava o zapošljavanju i priča o nepotizmu, što je nema sumnje hrvatska stvarnost, nađe se pokoji pozitivan primjer. U Lijepoj našoj jako je teško naći posao preko natječaja, a kada se to dogodi 51-godišnjaku, skoro da bi to mogli nazvati čudom.

Upravo se to dogodilo čitatelju Ž.Š. (podaci poznati redakciji), po zanimanju tokaru, koji je nakon nepune 33 godine radnog staža ostao na cesti. “Samo” deset mjeseci bio je na burzi rada.

Skoro pa čitav svoj radni vijek u jednoj nekoć vrlo perspektivnoj i dobrostojećoj tvrtki, a bilo je dobro, kaže, sve do onog trenutka kada je privatizirana i kada je sve krenulo nizbrdo.

Na kraju je tvrtka završila u stečaju, a radnici na burzi. Među njima i Zagrepčanin iz naše priče.

Nitko ne želi starije zaposlenike

“Od prvog dana prijave na burzi krenuo sam s prijavama na oglase raznih poslodavaca. Tijekom deset mjeseci mog boravka na burzi poslao sam više od 100 molbi za sva moguća radna mjesta i zanimanja, od tokara, vozača, viličara, radnika u mlinu, čistača i ne znam za koja više zanimanja. U slučaju kada sam bio pozvan na razgovor, poslodavcu je bilo najvažnije koliko imam godina. Znanje i radno iskustvo i nisu bili toliko bitni. Po tumačenjima većine njih za zaposlenje sam bio prestar”, požalio nam se na diskriminaciju.

Iako je već pomalo bio obeshrabren pričama da nitko ne želi zapošljavati starije radnike, a i sam se na intervjuima za posao uvjerio da poslodavci više cijene mladost od stručnog znanja, ugledao je oglas za posao na specijaliziranom portalu. Na njega se, kaže, javio tek tako da se javi, a poučen prijašnjim iskustvom nije baš ništa očekivao.

“No, nekoliko dana kasnije uslijedio je telefonski poziv za razgovor, bio je to naravno poziv poslodavca. Odmah sam im signalizirao da imam više od pedeset godina, a što je vidljivo i iz mog životopisa. Na to sam dobio odgovor da oni traže majstora koji zna raditi, nevezano za godine. Po dogovoru, sutradan sam se javio na razgovor, gdje su me u vrlo ugodnojatmosferi dočekali sadašnji šef i šefica.

Dugo smo razgovarali, i eto ja danas radim u svom zanimanju, imam urednu prijavu kod poslodavca od prvog dana rada, naknadu za topli obrok, naknadu za prijevoz i vrlo pristojna primanja. Poruka svima, znam da vam nije lako, budite uporni, ne odustajte, isplatit će se”, ohrabruje naš čitatelj.

Složit ćete se, ovakvi primjeri pronalaska posla, pa i uvjeti koje je naš čitatelj dobio kod novog poslodavca, su rijetkost. Ali, kako je i poručio – budite uporni i ne odustajte.

IZVOR: danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.