Tko su sretnici kojima država oprašta goleme dugove?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Milan Stojanović, jedan od SDP-ovih gospodarskih stratega, izborni savjetnik Rajka Ostojića u borbi za gradonačelnika Zagreba i član Josipovićevog gospodarskog savjeta, posljednji je u nizu poduzetnika bliskih vlasti čijim je tvrtkama država otpisala tako velik dio duga. Od 13,3 milijuna kuna oprošteno mu je 9,2 milijuna kuna. Uz ovako velikodušni poklon treba spomenuti da Siscia, barem na papiru, namjerava zadržati svih 275 radnika. To nije slučaj kod mnogih nagodbi, iako je zadržavanje radnih mjesta trebalo biti jedan od ključnih uvjeta za poduzetnike koji žele da im država oprosti dugove.

Predstečajne planove sastavljaju direktori-vlasnici posrnulih poduzeća, a prihvaćaju ih ili odbijaju vjerovnici, među kojima su i predstavnici Ministarstva financija. Zanimljiv je fenomen da je država u nekim slučajevima otpisala tek 0,5 posto svojih potraživanja, primjerice bivšoj vlasti omiljenom građevinaru Institutu IGH od 24,9 milijuna kuna izbrisala je samo kamate od 120.000 kuna. Istodobno je Vartkesu, Sisciji i Magmi otpisala čak 70 posto potraživanja. Zastrašuje ležernost u načinu na koji država oprašta dugove, nekome tek kamate na neplaćeni porez, a nekome većinu duga. Ovisi li visina oprosta poreznog duga o snazi poslovnih planova i šansama za opstanak, dakle o ekonomskoj logici, ili samo o onoj političkoj koja zahtjeva spašavanje odabranih ‘naših’?

Dugovi vaši, vlasništvno naše

Varaždinski Vartkes pravi je rekorder, jer i u postotku i u apsolutnim brojkama država mu je oprostila najviše. Od 265,8 milijuna kuna koliko su dugovali državi, otpisano im je čak 185,6 milijuna kuna, dok je manji dio duga od 15 milijuna kuna država pretvorila u minornih 13 posto vlasništva. Vlasnički će Varteksom i dalje dominirati stari vlasnici, od kojih su najveći skriveni iza skrbničkih računa. Među ‘vidljivim’ dioničarima su član NO Stjepan Igrec i šef tvrtke Zoran Košćec, a u NO je i dalje Milan Horvat, poznati financijaš osumnjičen u aferi Spice, koji je godinama poslovno bio blizak Radimiru Čačiću.

Zanimljivo da je uoči otvaranja nagodbe ministar Linić prozivao neodgovorne vlasnike Varteksa, ne krijući da su pokušali ‘nešto ishoditi’ preko tadašnjeg potpredsjednika Vlade Čačića. Linić je od njih tražio ozbiljne prijedloge, da bi im na kraju oprostio 185,6 milijuna kuna. Ovdje treba napomenuti da je riječ o dugu prema ‘užoj državi’ – Ministarstvu financija, dok će im grad Varaždin i Croatia osiguranje otpisati još 14 milijuna kuna pa će im ukupno biti obrisano oko 200 milijuna kuna.

Ova tekstilna tvrtka, nema sumnje, važna je za Varaždin: u vrijeme otvaranja nagodbe Varteks grupa zapošljavala je  oko dvije tisuće radnika. U predstečajnom planu restrukturiranja uprava ne spominje riječ zaposlenik ili radnik, no iz najave o smanjivanju operativnih troškova za 27 posto u administraciji, informatici i logistici jasno je da će se nastaviti rješavati ljudi. Varteks je proteklih godina već otpustio više od tisuću ljudi. Država vlasničkim udjelom od 13 posto neće imati kontrolu upravljanja, pa će stara uprava koja je i dovela tvrtku pred stečaj moći nastaviti po starom.

Umjesto tisuću, 40 zaposlenih

Posrnuloj tvrtki u vlasništvu Goranka Fižulića, nekadašnjeg ministra gospodarstva u Račanovoj vladi, Ministarstvo financija otpisalo je gotovo 70 posto duga, 51 od 73 milijuna kuna koliko su iznosile obaveze prema državi. Magma svoju budućnost vidi u uslugama vezanim uz 3D printere: nabavit će preko leasinga 20 komada, a tvrtka koja je nekad zapošljavala više od tisuću ljudi past će na samo 40 zaposlenika. Vlasnički gledano tvrtku će preuzeti vjerovnici, osim razlučnih (banke) i države koja će veći dio duga otpisati, a manji reprogramirati.

Konkurenti taksi tvrtke Cammeo, koja je napravila potres na tržištu, srušila cijene i na kraju zatražila predstečajnu nagodbu, prozivali su ministra Linića da joj oprašta dugove jer je u prijateljskom odnosu s vlasnikom Kostom Minovskim. Država doduše nije pristala na prvi prijedlog Minovskog da im otpiše čak 70 posto poreznog duga, ali je nakon izmjene plana restrukturiranja ipak oprostila polovicu –7,2 milijuna kuna, dok će ostatak naplatiti kroz pet godina. Cammeo ima petstotinjak zaposlenih i namjerava zapošljavati nove vozače, no koliko su realni poslovni planovi koje tvrtke prijavljuju i na temelju kojih dobivaju otpis dugova, posebna je priča.

Sličan scenarij o brisanju 70 posto duga prema državi zamislio je i varaždinski Coning, tvrtka u vlasništvu Marije Čačić, supruge  bivšeg potpredsjednika vlade Radimira Čačića. Ipak, na kraju je prošao izmijenjeni plan, pa dug od 10,4 milijuna kuna prema državi neće biti otpisan, nego će se platiti kroz petogodišnje razdoblje uz godinu dana počeka. Država je Coningu izašla u susret potpisavši nagodbu u sporu koji imaju s Ministarstvom vanjskih poslova: dobili su 8,1 milijuna kuna kojima će podmiriti plaće zaposlenicima. Ne precizirajući brojku, predviđa se smanjivanje broja od 130 zaposlenika.

IZVOR: Oriana I. Novokomet/ Tportal.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: