Presica Stožera

Stožer produžio većinu mjera, no uveli su neke promjeneFoto: Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stožer će danas donijeti četiri nove odluke, kazao je danas na konferenciji Stožera ministar Božinović. Kao što je najavljeno, radi se o četiri nacionalne i jednoj lokalnoj odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenja virusa. Druga odluka je o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, potom izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaza graničnih prijelaza u RH.

– Radi se o odlukama koje se odnose na cijelu Hrvatsku do 31. ožujka, a od večeras od ponoći, odnosno 13. ožujka, stupaju na snagu. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su ostale iste, osim na kulturnim programima gdje će se brojke moći smanjivati ili povećavati, zbog mogućnosti organiziranja događanja na otvorenom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo moći će donositi odluke bez Stožera, a bit će omogućeno, također prema preporuci HZJZ-a, i niži rang natjecanja zbog djece i mlađih sportaša. Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ. Neće se čekati odluka Stožera već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati ovisno o situaciji. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produženju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa – rekao je.

Capak je govorio o cjepivu AstraZeneca.

– Kao što znamo neke su zemlje obustavile cijepljenje, no što se tiče Hrvatske mi nismo dobili tu, konkretnu seriju cjepiva AstraZenece, upravo zbog toga nastavljamo sa cijepljenjem s cjepivom tog proizvođača. Što se tiče Johnson&Johnsona, naručili smo 900 tisuća doza, no o dinamici ništa ne znamo. Vjerujemo da će prvo popuniti američko tržište, a potom će biti dopušten izvoz u druge zemlje – rekao je Capak.

Ministarstvo turizma vodi razgovore, a svi resori vlade koji mogu pomoći su angažirani oko pitanja organizacije privlačenja stranih turista u Hrvatsku.

– O tome će vas ta ministarstva obavijestiti u trenutku kada procijene da su postigli nekakav dogovor. U Europskoj uniji se vode razgovori kako olakšati prijelaz granica upravo zbog turizma, a iduću srijedu će Unija izaći s prijedlogom o ‘digitalnoj propusnici koja bi uključivala podatke o cijepljenju ili prebolijevanju bolesti Covid-19 – rekao je ministar Božinović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.