Cure novi detalji

Stočar Ante Sladić progovorio kako je podmićivao Josipu Rimac: Potrošio sam na HDZ šest milijuna eura

Telegram je doznao da je stočar Ante Sladić nedavno priznao sve što mu se stavlja na teret u postupku u kojem ga se istražuje zajedno s Josipom Rimac. Riječ je o davanju mita bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave od koje je za uzvrat očekivao pomoć kod izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Te su izmjene trebale ići u prilog Sladiću, koji je planirao ostvariti zaradu na uzgoju krava.

Kako, po njegovom mišljenju, to u današnjim uvjetima nije moguće, tražio je vezu koja će pogurati izmjene Uredbe. Našao ju je u Josipi Rimac, koja je zatim, kako sumnja USKOK, u sve uvukla još cijeli niz ljudi. Spornim izmjenama bi se povećao iznos poticaja i potpora, te smanjio obavezni broj grla stoke po hektaru krškog pašnjaka.

Budući da je priznao što je sve napravio ne bi li Uredba doista bila promijenjena, Ante Sladić pušten je da se u ovoj fazi postupka brani sa slobode. To samoj Josipi Rimac još uvijek nije onemogućilo obranu u kojoj ona, za sada, negira krivnju za malverzacije s Uredbom.

Sve je počelo u veljači ove godine kada se Sladić, koji je po struci teolog, no istovremeno i vlasnik tvrtki Gregoda Solin i Ekodar-Prerada bilja Plastovo, s još jednom poznatim stočarom, Josipom Ravlićem, osnivačem tvrtke Sirena iz Našica, obratio Josipi Rimac.

Tražili su, ispričao je stočar, da svoj politički položaj iskoristi kako bi preko Ružice Njavro, šefice kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članice Upravnog vijeća Agencije za plaćanja u poljoprivredi, te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, osigurala potrebne izmjene Uredbe. Sladić i Ravlić računali su da bi na taj način dobili više poticaja, te bi bili u prilici zakupiti veće površine zemljišta.

Kao mito Sladić je Josipi Rimac ponudio veći novčani iznos, te prijepis građevinskog zemljišta na području Rogoznice od nekih 10-ak tisuća kvadrata. Obećao je i nagrade za sve one koji u proces izmjene Uredbe budu uključeni. Novac je, kako su snimili istražitelji, Rimac preuzela 2. travnja ove godine u svojoj kući. Tada je Sladić kao nagradu Ružici Njavro, kako je sada sam priznao, a već se ranije moglo čuti u tajno snimljenim razgovorima, ponudio 10 do 15 tisuća eura. Josipa Rimac na to mu je odgovorila da je to sasvim “korektan iznos”.

Na tajnim snimkama zabilježeno je i kako Josipa Rimac, 5. travnja ove godine u večernjim satima, u svom automobilu Ružici Njavro predaje tih 10 tisuća eura od Sladića. “Ante ti je rekao da, ako mi to poguramo, on stoji iza onoga što je zadnji put rekao i da sigurno računaš na svojih 500 tisuća kuna kad to prođe. Sada ti je poslao da imaš za Uskrs”, snimljene su riječi Josipe Rimac. I dok izgleda da Ružica Njavro ne vjeruje u to i govori: “Ma daj!”, Josipa Rimac inzistira: “Neš me zajebavat. Ja sam ti to donijela i bris. Drži to”, piše Telegram.

Dijelove razgovora između Rimac i Sladića objavio je i Nacional. U njima se čuje kako je Sladić nezadovoljan trenutnom situacijom u Hrvatskom stočarstvu.

– Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 milijuna eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje… i onda na kraju, evo, ti si jedina osoba di je rekla: ‘Ante, bit će napravljeno.’ Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi…- komentirao je Sladić.

Cijeli tekst pročitajte na POVEZNICI.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.