Kome se pomaže?

Spreman konačan prijedlog mjere ‘neradni petak’: Mikropoduzetnici i mali obrtnici nisu uključeni

Ilustracija/Facebook

Vlada je na korak do dogovora s poslodavcima i sindikatima oko skraćivanja radnog vremena. Konačan izgled nove mjere trebao bi biti poznat u ponedjeljak, a do sad ponuđenim su zadovoljni i sindikati i poslodavci.

Radnik bi ugovorenu plaću primao od poslodavca, ali manjak radnih sati subvencionirala bi država do iznosa od 2000 kuna. No, iako će se mjera odnositi na sve koji dokažu pad obujma poslovanja do 20 posto, neće obuhvatiti tvrtke s manje od deset zaposlenih, javlja RTL.

Konačan prijedlog je spreman: radnik će raditi manje, od poslodavca primati punu plaću, a Vlada će refundirati radne sate koje radnik ne odradi.

Svaku mjeru za pomoć gospodarstvu podržavaju i u Udruzi Glas poduzetnika, no upozoravaju da skraćenim radnim tjednom neće biti obuhvaćeni svi pogođeni krizom.

– Tu ne ulaze mnogi mikropoduzetnici i obrtnici što opet smatramo diskriminatornim. Njima trebaju neke konkretnije mjere, primjerice govorimo već dugo o smanjenju PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, vidjela sam danas to je čak i Bugarska napravila za ugostiteljstvo – rekla je za RTL Maruša Stamić iz udruge Glas poduzetnika.

Na njih nisu zaboravili, tvrde u HUP-u.

– Jednostavnije je naći način sačuvati jednog ili dva radnika u tvrtki, nego kad imate 200 ili 500 zaposlenih pa imate 20 ili 30 posto viška. Naravno da ove mjere nisu jedine i mi ćemo za ove male obrtnike i za mikro tražiti i dalje pomoć – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Prema projekcijama ministarstva rada za lipanj bi ovu mjeru moglo dobiti od 100 do 150 tisuća radnika. Koliko će koštati još nema procjene, ali financirat će se zajmom iz SURE projekta Europske unije.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.