ŠOKIRANI DUŽNICI U FRANCIMA: Nakon konverzije kredita dobili na naplatu veće rate

Čak 40 posto dužnika kredita u švicarskim francima nakon konverzije dobilo je izračun po kojem su im se rate povećale. Udruga KREDA pritom upozorava da je riječ o netransparentnim konverzijama i brojnim manipulacijama.

Prema najnovijem izračunu banaka koji je tražila država, 40 posto korisnika kredita u švicarcima imat će veće rate nego što je to dosad bilo. Potvrđuju to izračuni koje su šokirani dužnici već zaprimili, pišu 24sata. Radi se prije svega o onima koji su uzimali kredite s povlaštenom kamatom te onima koji su ih podizali do 2005. kada je razlika između eura i franka bila znatno veća što im sada dolazi na naplatu. Tako bi, ukoliko potpišu konverziju, rate korisnicima mogle rasti između 100 i 150 kuna.

Onaj tko ne potpiše konverziju može koristiti povlaštenu kamatu od 3,23 posto, međutim zamrznuti tečaj franka, koji je oko osam posto niži od tržišnog, može se koristiti još samo dva i pol mjeseca. Za 60 posto građana, pak, rate će pasti od 200 do 500 kuna. Aneks vezan uz konverzije mora se potpisati u idućih mjesec dana, a udruge pozivaju građane da im se jave zbog nejasnoća. U međuvremenu, 24 sata pišu kako će ministar financija Boris Lalovac razgovarati s udrugom Franak te s guvernerom HNB-a koji bi uskoro trebao poslati infspekcije u banke.

KREDA upozorava na brojne nepravilnosti

Istovremeno, udruga KREDA upozorava kako banke konverziju ne provode transparentno niti po zakonu. Ističu kako nije moguće provjeriti kretaje kamatnih stopa na EUR kredite koje navode banke, prozivajući pritom da HNB ne pomaže korisnicima kredita. Navode i kako postoji manipulacija kamatnim stopama upirući pritom prstom u Hypo banku koja je navodno konverziju korisnicima radila primjenjujući različite kamatne stope. Također navode da se u ankesima naplaćuje solemzacija što se prema Zakonu o potrošačkim kreditima ne bi smjelo te da postoje određene protuzakonite klauzule.

“U aneksima banka nameće i unaprijed definiranu kamatnu stopu koja je formirana kao npr. 6m EURIBOR + fiksna marža banke”, upozoravaju iz KREDA-e dodajući i kako je kod ERSTE banke primjećeno da nije dostavljen Sporazum o načinu korištenja pretplate odnosno podmireju manjka.

Kako se primjenjuje odluka Ustavnog suda?

Udruga Franak upozorila je, pak, da prema odluci Ustavnog suda anekse nije moguće poništavati retroaktivno. Dakle, u slučaju da Ustavni sud ukine sporne Zakone ili ih proglasi neustavnima, aneksi će se moći mijenjati i novi vrijediti samo od dana kada je odluka Ustavnog suda stupila na snagu.

IZVOR: Danas.hr 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.