Siguran X – O pošasti kocke

Koliko sam samo puta čuo grubu riječ zbog jednog promašenog para koji je trebao donijeti dobitak od nekoliko stotina kuna. Ponekad se doduše i pohvale kako su nešto zaradili, a kada ih upitam jesu li dosada više uplatili ili zaradili, obično uz kiseli osmijeh kažu da je to tu negdje. Vjerujem da će istina biti ponešto drugačija, no neka im bude.
Tri faze kockanja
Što o ovoj pošasti kaže struka?
Ovisnost o igrama na sreću, ovisnost o kockanju, patološko kockanje ili ludopatija (Et: Od latinskog ludus – igra i grčkog patheia – stanje ili trpljenje) označava nesposobnost pojedine ovisne osobe da se odupre kockanju ili klađenju, čak i ako prijete ozbiljne posljedice u osobnom, obiteljskom ili poslovnom okruženju. Muškarci su češće pogođeni nego žene, uči nas u posljednje vrijeme sveznajuća wikipedia. Tu možemo pročitati i zanimljivu podjelu kockarske karijere na tri faze:

1) Faza dobiti
sporadično kockanje
veći dobitak, ili više manjih dobitaka
pozitivno uzbuđenje ili emocije prije i za vrijeme igre
nerealistističan optimizam
sve češće igranje
kockanje za veće novčane iznose

2) Faza gubitka
Svjesno umanjivanje stvarnih gubitaka
hvaljenje pred drugim osobama o dobitcima
čini se da su gubitci pokriveni profitom
češće igranje nasamo
češće razmišljanje o igri
prvi veliki gubitci
prikrivanje neuspjeha i laganje o stvarnim gubitcima
zanemarivanje obitelji i prijatelja
bavljenje igrom tijekom radnog vremena
pozajmljivanje novca
nemogućnost odolijevanja kocki

3) Faza očaja
kašnjenje u vraćanju duga
promjene u strukturi osobnosti: razdražljivost, zbunjenost, agitacija, poremećaji spavanja
potpuno povlačenje iz društvenog života
potpuno povlačenje od obitelji i prijatelja
gubitak društvenog statusa i ugleda
korištenje vremena i novca isključivo za igru
bol svijesti panične reakcije
nezakoniti načini zarade novca
mržnja prema drugima (posebno igračima koji pobijede)
beznađe, opasnost od suicida (ili pokušaji)

Jadranka Žilić Džeba, specijalist psihijatar dr. med., u članku objavljenom na portalu www.plivazdravlje.hr piše da je kockanje fenomen koji se susreće u različitim oblicima u gotovo svim kulturama. Ona razlikuje socijalno, profesionalno i patološko kockanje. Socijalno kockanje je kulturno prihvatljiva zabava i rekreacija koja nema zaokupljujući karakter i koja ne uzrokuje ozbiljnije negativne posljedice. Profesionalno kockanje je posao kojim se bave uvježbane vješte i disciplinirane osobe. Patološko kockanje je poremećaj koji se sastoji od čestih, ponavljanih epizoda kockanja koje dominiraju životom osobe, sve do oštećenja socijalnih, radnih, materijalnih te obiteljskih vrijednosti i obveza.

Kad kockanje dosegne razinu ovisnosti, nastavlja doktorica Žilić Džeba, osoba znatno promijeni svoje ponašanje. Javlja se sklonost iskrivljenom mišljenju, poricanju, negiranju i praznovjerju. Paradoksalno je – što više gubi uvjereniji je u “siguran dobitak” i promjenu. Dolazi do sve većih financijskih problema – dugovi, prodaja imovine, poteškoće u otplati kredita, iznuđivanje novca od članova obitelji. Narušavaju se obiteljski i partnerski odnosi. Dolazi do bračne disfunkcije, neadekvatnog roditeljstva, pa i raspada obitelji.

Nemogućnost podmirenja dugova, kada iscrpe materijalne rezerve obitelji i prijatelja, pokreće ih u smjeru manipulacija s kreditnim karticama, prijevarama i krađama, što dovodi i do problema sa zakonom. Narušava se fizičko zdravlje, pojavljuju se kronične glavobolje, bolovi u prsištu, poremećaj spavanja, kardiovaskularne bolesti, a od psihičkih poremećaja učestalost depresije kod ovisnika o kockanju je 2-4 puta češća u odnosu na zdrave, kao i stopa pokušaja suicida koja je znatno veća negoli u općoj populaciji.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Nikola Milanović
vjeroučitelj

IZVOR: misija.slobodnadalmacija.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.