Nova splitska atrakcija

Šibenski kreativci iz Kocke predstavili u Splitu koncept Muzeja Poljuda i Interpretacijskog centra Hajduka

Predstavnici šibenske tvrtke Kocka i zagrebačke tvrtke Osam predstavili su u Velikoj vijećnici Gradske uprave Splita izrađenu projektno tehničku dokumentaciju, odnosno koncept muzeološko-muzeografskog uređenja i uspostave budućeg Muzeja Poljuda i Interpretacijskog centra Hajduka. Prezentacija je održana u nazočnosti predstavnika Grada Splita, HNK Hajduk, Turističke zajednice grada Splita, Javne ustanove Športski objekti, Razvojne agencije RaST i udruge Naš Hajduk u sklopu EU projekta ‘Split – mjesto dodira sporta i kulture’.

Muzej Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka prostirat će se na 2.323 četvornih metara na tri etaže u okviru stadiona Poljud, ispod istočne tribine. Na početku sastanka, zamjenik gradonačelnika, Nino Vela je pozdravio sve prisutne, zahvalio svima na predanom radu i suradnji.

Marko Barišić, dizajner projektant i Jelena Devčić projekt menadžerica iz tvrtke Kocka, te  Darko Babić direktor tvrtke OSAM detaljno su prezentirali muzeološko-muzeografskog rješenje cjelovitog prostora Muzeja Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka Planirano je da Muzej Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka posjetiteljima ponudi niz novih sadržaja služeći se najsuvremenijim tehnologijama i multimedijalnom opremom (9D) za kreiranje doživljaja i interpretaciju kulturne baštine i sporta, predstavljajući široj javnosti vrijedno arhitektonsko i konstruktivno rješenje Stadiona koji je ujedno i pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture RH, u kategoriji profane graditeljske baštine, ali i  bogatu povijest Hajduka.

Svi prisutni su iskazali zadovoljstvo, od zamjenika gradonačelnika Nina Vele, predsjednika Uprave HNK Hajduk Marina Brbića i njegovih suradnika, predstavnika Turističke zajednice, JU Športski objekti i udruge Naš Hajduk naglasivši da će se projektom zasigurno osigurati nova, jedinstvena turistička ponuda i proizvod temeljen na do sada nedovoljno iskorištenoj povijesti Splita iz područja sporta i kulture.

Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte koja koordinira provedbu projekta prisutne je informirala o samoj provedbi projekta  i projektnoj dokumentaciji koja je izrađena tijekom dosadašnje provedbe projekta.

Istaknula je izrađenu kompletnu projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i sanaciju krovišta Stadiona Poljud, konzervatorsku podlogu za Stadion, kao i projekte nužnih sanacija na cijelom Stadionu koji uključuju i osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom. Izrađena je i dokumentacija za uspostavu ruta sporta i kultura koje će povezivati lokacije od Bačvica, Tenis terena na Firulama, preko Košarkaške dvorane na Gripama, Crkve sv.Trojice na Poljudu, Bazena i Stadiona na Poljudu, Antičke luke na Spinutu, bazena Mornar i Jadran, lučice POŠK-a, Staze olimpijaca na Zapadnoj obali, lokaliteta Ad basilicas Pictas, Stare murve na Starom Hajdukovom placu, zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj i Stare gradske vijećnice na Pjaci.

Za park na lokalitetu Antička luka u Spinutu izrađena je konzervatorska podloga, elaborat vrednovanja zelenila, arhitektonski projekt uređenja edukativnog parka, te glavni i izvedbeni arhitektonski projekt interpretacijskog centra – paviljona u Znanstveno edukativnom parku Antička luka (muzeološko-muzeografski i izvedbeni projekt).

Do kraja provedbe projekta finalizirati će se Strateški plan brendiranja Integriranog programa Splita kao grada sporta i kulture kao i Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi Integriranog programa Splita kao grada sporta i kulture.  Posebno se zahvalila voditelju projekta Hrvoju Akrapu i koordinatorici projekta Ani Jerkunici na predanom radu i uloženom trudu u provedbi projekta od samog početka.

Preostaje svima veliki zadatak osigurati sredstva kako bi se u što skorije vrijeme i realizirale sve planirane aktivnosti, od rekonstrukcije krovišta stadiona za koju je također izrađena dokumentacija u sklopu projekta, te projekti nužnih sanacijskih troškova te osiguravanje pristupačnosti cijelog stadiona osobama smanjene pokretljivosti, do uspostave ruta sporta i kulture po raznim lokalitetima u gradu, te brendiranja Splita kao grada sporta i kulture osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Podsjetimo, Nositelj projekta je Grad Split, a projektni partneri Turistička zajednica grada Splita i Javna ustanova Športski objekti Split. Ukupna vrijednost projekta je 6.392.000 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 4.999.822 kuna financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.