SDP na korak do dna potpore birača, HDZ ima ‘mirno more’ na vrhu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska demokratska zajednica otporna je na sve afere. I dalje je prvi izbor građana. Tako bi dobili 29,3 posto potpore i već su treći mjesec ‘zacementirani’ s gotovo jednakom potporom, otkrivaju rezultati Crobarometra, prenosi Dnevnik.hr.

SDP pak, pitaju li se birači, proživljava svoje najgore dane. Trenutačno ta stranka može računati na potporu samo 14,6 posto birača i to je drugi najlošiji rezultat stranke otkad se sustavno provode ovakva istraživanja, odnosno od 2000. godine. Lošiji su bili samo u siječnju 2004. godine, kada su uživali potporu od 13 posto.

No, u rastu je zato Živi zid. Malo po malo dosegnuli su SDP s trenutačnom potporom od 13,5 posto. Most je mjesec završio s potporom od 6 posto birača i posljednja dva mjeseca gube potporu.

Stranke bez kojih nema vlasti

Stranka Milana Bandića 365 možda je u parlamentu treća politička opcija po broju zastupnika, ali ako se pita birače, onda je to tek 5. izbor s potporom od 3,8 posto. Slijedi HSS s potporom od 3,6 posto, a HSU je na 3,1 posto. Pametno je na 2,9 posto, a HNS 2,3 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 2,1 posto, a Promijenimo Hrvatsku 1,7 posto te IDS na 1,5 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno imaju potporu od 6 posto. Neodlučnih je birača 9,4 posto.

Vlada i dalje nema potporu većine za svoj rad jer je trenutačno ne podupire 64 posto ispitanika, njih samo 28 posto podupire politike Vlade. To je daleko od početka mandata, ali je vidljiv blagi povratak optimizma na poteze koje provode u Banskim dvorima. Ne zna njih 8 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 987 punoljetnih građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto. Cijeli tekst možete pročitati na Dnevnik.hr.


Pratite nas i na društvenim mrežama: