Sabor priprema deklaraciju – osuda puštanja Šešelja na slobodu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski sabor je zasjedanje počeo stankom na zahtjev Jadranke Kosor i još nekolicine klubova kako bi se osvrnuli na slučaj ratnog zločinca Vojislava Šešelja i prijedlog Kluba Europske pučke stranke, na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, o uvrštavanju na dnevni red Europskog parlamenta hitne rezolucije ‘Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja’.

Saborski klubovi bi se, kako neslužbeno doznajemo, trebali sastati u ponedjeljak i usuglasiti Deklaraciju kojom osuđuju puštanje Vojislava Šešelja na slobodu. Cilj je da Sabor do četvrtka raspravi i izglasa tekst Deklaracije kako bi se uputio u Bruxelles gdje će se taj dan usvojiti Rezolucija koju su inicirali hrvatski Europarlamentarci.

Ovo je priča o hrvatskoj vanjskoj politici koje nema, Hrvatska je ‘američko-berlinska-briselska pudlica, a pošto oni Šešelju nisu ništa rekli, zaspala je i naša vanjska politika’, ustvrdio je Branko Vukšić. Mlaku reakciju Hrvatske tumači dokazom da Vlada nema odgovornosti prema žrtvama i državi. Vukšić se ne čudi šutnji službene Srbije jer su i Nikolić i Vučić Šešeljevi puleni. Poručuje da se zločinci poput Šešelja ne puštaju na slobodu, za njih, ako su bolesni, postoje zatvorske bolnice.

‘Zašto šute čelnici susjedne države, vjerojatno je jedan od razloga strah, ali svakako ne treba metnuti s uma činjenicu da su oni njegova politička djeca’, izjavila je Jadranka Kosor. Boro Grubišić (HDSSB) poručio je kako ‘Škabrnja, Voćin, Zadar, Slavonski Brod i ostali ne zaslužuju šutnju ni Vlade ni premijera ni ministrice vanjskih poslova’. Gordan Jandroković (HDZ) upitao se kako mi kao ‘zemlja koja je prošla velikosrpsku agresiju i nakon teških pregovora postala članicom EU-a  danas bespogovorno daje Srbiji potporu za ulazak u EU. To nije ni moralno ni politički opravdano’, dodao je. ‘Haški sud je ovom odlukom kapitulirao pred Vojislavom Šešeljem’, poručila je Vesna Škare Ožbolt.

IZVOR: HRT


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.