RONIOCI SVE SNIMILI: Vrlika, Civljane i Kijevo mogli bi ostati bez vode

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon što je “Slobodna” polovicom lipnja objavila da su članovi ronilačkog kluba “Ronilac policajac” iz Rijeke,Velimir Vrzić i Maurizio Grbac, roneći u izvoru Vukovića vrelo, otkrili urušavanja svoda glavnog vodonosnog kanala te da je promjer kanala na mjestu urušavanja smanjen s oko četiri metra na samo 1,5 metara, što bi moglo dovesti u pitanje vodoopskrbu građana Vrlike, Civljana i Kijeva koji se upravo s toga izvora opskrbljuju vodom za piće, reagirali su u Hrvatskim vodama koje su zadužene za sve vodne resurse u državi.

Izdašnost izvora nije smanjena

Na naš upit raspolažu li informacijom o urušavanju, što su poduzeli u cilju provjere tvrdnji koje su iznijeli Vrzić i Grbac te na koji način namjeravaju otkloniti negativne efekte samog urušavanja i spriječiti možebitni uzrok, u odgovoru iz Hrvatskih voda ističu kako znaju da se u Vukovića vrelu ronilo te da su o tome obavijestili nadležno Ministarstvo poljoprivrede. O uzrocima samog urušavanja, kažu, ne bi nagađali dok se ne provede stručna ekspertiza, za koju postoje vrijedne pretpostavke.

Svojevremeno je, ističu iz Hrvatskih voda, glavni vodonosni kanal Vukovića vrela snimljen od strane speleoronilaca – geologa u dužini 400 metara u zaleđu samog izvora.

Nakon što su saznali da su Vrzić i Grbac otkrili da je došlo do urušavanja, iz Hrvatskih voda su, navode, “pokrenuli proceduru osiguranja novca za dodatna speleoistraživanja u kojima bi se angažirale stručne osobe koje bi izvršile usporednu analizu prijašnjeg i sadašnjeg stanja dovodnog kanala u izvoru. Nakon toga bismo donijeli odluku o daljnjim koracima i mogućoj sanaciji kanala”, stoji u odgovoru koji u ime Službe za korištenje voda Hrvatskih voda VGO Split potpisuje Irina Putica.

Vrzić: Mi iz kluba ‘Policajac ronilac’ na raspolaganju smoJoš se na kraju dodaje kako, prema tvrdnjama odgovornih osoba iz poduzeća za opskrbu pitkom vodom “Usluga” iz Vrlike, urušavanje nije rezultiralo smanjenjem izdašnosti izvora Vukovića vrelo tako da vodoopskrba Vrlike, Civljana i Kijeva nije ugrožena.

– Mi u ronilačkom klubu “Policajac ronilac” nismo ni speleolozi ni geolozi, ali u ronjenju imamo velika iskustva.

Zadovoljni smo što su poslije objavljene informacije o urušavanju kanala kojim voda dotječe u izvor Vukovića vrelo, za što mi u klubu imamo foto i video dokumentaciju, reagirali su u Hrvatskim vodama. Jedino bih upozorio da analizu prijašnjeg i sadašnjeg stanja, o kojoj govore, obave što skorije, svakako prije početka jesenskih kiša.

Tada će se dotok vode tim kanalom u jezero višestruko povećati, radi čega će doći do povećanja hidrauličkih pritisaka pa bi se moglo dogoditi da voda negdje naiđe na manji otpor na putu prema površini i dovede u pitanje izdašnost Vukovića vrela.

To se ne mora dogoditi, ali moguće je. Mi iz kluba “Policajac ronilac” Hrvatskim vodama stojimo na raspolaganju, zajedno sa svim snimljenim fotografskim i videomaterijalima – kaže Velimir Vrzić iz Rijeke.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama: