Radit ćemo dulje, a od drugog mirovinskog stupa nećemo imati nikakve koristi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prema prijedlogu mirovinske reforme, koji će uskoro biti pušten u javnu raspravu, produljenje radnog vijeka zahvatit će sve rođene 1964. i kasnije, koji će za punu starosnu mirovinu morati raditi do navršene 67. godine, piše Tportal. Paralelno s produljenjem radnog vijeka ubrzat će se i izjednačavanje uvjeta za žene i muškarce.

Tako će promjene najoštrije pogoditi žene koje sada odlaze u punu starosnu mirovinu sa 62 godine, a već za 13 godina (2031.) će morati raditi do 67. godine života.

Druga važna promjena odnosi se na isplatu dodatka na mirovine za buduće umirovljenike. Pravo dodatka od 27 posto dobit će i novi umirovljenici po istim pravilima kao do sada. To znači da će članovi drugog mirovinskog stupa moći ostvariti dodatak na starosnu mirovinu od 27 posto ako ušteđevinu iz drugog stupa prenesu u prvi stup.

Ako izračun pokaže da im je povoljnije ostati u drugom mirovinskom stupu primat će kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa, ali bez dodatka od 27 posto. Prema procjenama, oko 97 posto osiguranika vratit će se u prvi stup jer će im dodatak osigurati veću mirovinu. Ostanak u drugom stupu isplatit će se samo onima s izrazito visokim plaćama.

Vlada procjenjuje da će se predloženim izmjenama u mirovinskom sustavu do 2040. osigurati proračunske uštede od 100 milijardi kuna. Oko 14 milijardi kuna očekuje se od primjene mjera produljenja radnog vijeka i zaoštravanja uvjeta za prijevremeno umirovljenje, a 87 milijardi kuna od povratnika iz drugog u prvi mirovinski stup.

Cijeli tekst pročitajte na Tportalu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: