Teritorijalni preustroj kao dugoročan plan

Prve planirane reforme nove Vlade: Smanjenje broja lokalnih dužnosnika i novi Zakon o plaćama

Smanjenje broja lokalnih dužnosnika za upola, 20 posto manje lokalnih vijećnika, manji broj općina, novi Zakon o plaćama te digitalizacija, prve su reforme državne i lokalne uprave koje obećava provesti nova Vlada Andreja Plenkovića, piše Jutarnji.hr.

Već na jesen, nakon ljetne stanke, planiraju se, kako doznaje Jutarnji.hr, u Sabor poslati izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima će se značajno smanjiti broj lokalnih dužnosnika i broj vijećnika u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama, a uštede bi, kažu sugovornici, na plaćama i drugim materijalnim troškovima na godišnjoj razini trebale biti oko 100 milijuna kuna.

Plan da se to napravi prije lokalnih izbora pogurala je i kriza zbog koronavirusa, budući da su lokalne jedinice ostale bez značajnog dijela poreznih prihoda i nameta od turizma koji je teško pogođen, pa će im i proračuni biti drastično manji.

Druga velika reforma koju planira Vlada, a za koju će biti potrebno barem godinu dana, je donošenje novog Zakona o plaćama. Za to će biti zadužena dva ministra – ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Josip Aladrović. Intencija je Zakona da se državni službenici svrstaju u platne razrede te budu plaćeni po učinku – nagrađeni za više posla, a penalizirani za nerad.

Kada je riječ o teritorijalnom preustroju, to je dugoročniji projekt o kojem su svi pričali, ali ga nitko nije proveo, pa je pitanje hoće li se to dogoditi i u mandatu ove Vlade. Ali namjera jest funkcionalno spajati manje općine koje nisu održive s većima, dok se županije ne bi dirale. No, i to se može, prema sadašnjem Zakonu, tek nakon što se na referendumu pita stanovnike.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.