Epidemija koronavirusa

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle u Hrvatsku! Prvi građani dobit će ga sutra

Pixabay

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle su u Hrvatsku. Kako je najvljeno, dobili smo 9750 doza. Cijepljenje počinje sutra, a prvi će se cijepiti netko od štićenika Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu, piše RTL.  

Cijepljenje počinje istog dana u svim zemljama Europske unije, a planirano je da kampanja traje tri dana. Ovo cjepivo se čuva pohranjeno u hladnjacima na minus 80 stupnjeva, a kad se izvadi mora se potrošiti u roku od pet dana.

Pfizerovo cjepivo je prvo koje je isporučeno, a narednih mjeseci stizat će u tjednim dozama prema planu planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Hrvatska je naručila gotovo šest milijuna doza. No, očekuju se i cjepiva drugih proizvođača, prvenstveno Moderne.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvi bi se trebali cijepiti djelatnici i korisnici domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstveni djelatnici, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo. Da bi se život koliko-toliko vratio u normalnu potrebno je da se cijepi minimalno 70 posto stanovništva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.