Epidemija koronavirusa

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle u Hrvatsku! Prvi građani dobit će ga sutra

Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prve doze Pfizerovog cjepiva stigle su u Hrvatsku. Kako je najvljeno, dobili smo 9750 doza. Cijepljenje počinje sutra, a prvi će se cijepiti netko od štićenika Doma za starije Trešnjevka u Zagrebu, piše RTL.  

Cijepljenje počinje istog dana u svim zemljama Europske unije, a planirano je da kampanja traje tri dana. Ovo cjepivo se čuva pohranjeno u hladnjacima na minus 80 stupnjeva, a kad se izvadi mora se potrošiti u roku od pet dana.

Pfizerovo cjepivo je prvo koje je isporučeno, a narednih mjeseci stizat će u tjednim dozama prema planu planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Hrvatska je naručila gotovo šest milijuna doza. No, očekuju se i cjepiva drugih proizvođača, prvenstveno Moderne.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvi bi se trebali cijepiti djelatnici i korisnici domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstveni djelatnici, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju cjelokupno stanovništvo. Da bi se život koliko-toliko vratio u normalnu potrebno je da se cijepi minimalno 70 posto stanovništva.


Pratite nas i na društvenim mrežama: