Dan za pamćenje

Prije devet godina oslobođeni su Gotovina i MarkačFoto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na današnji dan prije točno devet godina u 9.35 sati iz Haaga su stigle vijesti da su generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni. Žalbeno vijeće Haaškog suda kojim je predsjedao Theodor Meron, odbacilo je tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a Gotovina je oslobođen i od zapovjedne odgovornosti.

Cijela Hrvatska je slavila, a branitelji koji su se okupili na Šibenskom mostu, simbolu otpora agresoru u Domovinskom ratu, gdje su pratili uživo presudu iz haaške sudnice, nisu mogli skriti emocije. Spontano su se počeli okupljati, ponosno su mahali barjacima i pjevali, trubili i pljeskali, a onda su se uputili prema šibenskoj rivi. U znak slavlja i poštovanja prema oslobođenim generalima, na katedrali svetog Jakova i svim ostalim šibenskim crkvama, zvonila su slavljenička zvona.

– Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda – kazao je Gotovina po dolasku na zagrebački Trg bana Josipa Jelačića gdje ga je dočekalo oko 100 tisuća ljudi.

Markač je tom prilikom poručio kako je njegov ponos bio srušen optužnicom da je član zločinačkog poduhvata.

– Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese. U srcu sam uvijek nosio domovinu, a domovina ste svi vi. Znao sam da nisam sam, bilo mi je lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje – izjavio je tada Markač.

Nekoliko dana kasnije i Pakoštane su dočekale svog heroja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.