Ostaju pri mjerama

Pressica stožera: ‘Oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na pomoć države’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nacionalni stožer ostaje pri mjerama iako je broj zaraženih u odnosu na prošli tjedan u povećanju od 45 posto.

– U ovome tjednu je vidljivo povećanje zaraženih od 45 posto, ali ostajemo pri istim mjerama. Izmjene su išle samo za osnovne i srednje škole – kazao je Capak.

Jučerašnjim sastankom  na europskoj platformi zaključeno je da se bilježi porast broja oboljelih i da je prisutna dominacija britanskog soja.

– Bilježi se pojačan porast broja oboljelih, hospitaliziranih i brzo punjenje jedinica za liječenje. Dominaciju virusa preuzima britanski soj, preko 80 posto, južnoafrička varijanta također bilježi porast. Teško je utvrditi odakle je virus došao. I dalje sve mjere i opreznost moraju biti na snazi. Što se tiče AstraZeneca cjepiva diskutiralo se da su neke zemlje bez dodatnih informacija isključili cjepivo bez znanstvene i stručne informacije i kako sad objasniti da su imali jedan stav, a sada imaju neki drugi. Generalni zaključak je da rizik na nuspojave na cjepivo AstraZenecu su blage, ali i dalje će se na znanstvenoj i stručnoj razini istraživati – rekla je Markotić.

Nacionalni stožer donio je upute da se pojača nadzor pridržavanja epidemioloških mjera, dosljednije sankcioniranje.

– Bitno je da se radi na tome da se virus zaustavi i da što spremniji uđemo u turističku sezonu  – kazao je Božinović.

Koliko je kazni naplaćeno otkad su terase otvorene?

– Vidio sam popis od 30ak subjekata iz ugostiteljstva. Oni koji budu kršili mjere neće imati pravo na naknadu. Dobivaš naknadu od države, a s druge strane kršiš mjere. Institucije koje su nadležne za to će donijeti odluku o sankcioniranju.

Na pitanje o AstraZeneci i rizicima cjepljenja i što je s navedenim da se žene u dobi od 25 do 55 ne smiju cijepiti rekli su slijedeće.

– Jučerašnjim sastankom je istaknuto da je moguće da je povezano s krvnim ugrušcima i da ta situacija treba i dalje biti istražena, ali nije donešena odluka da se žene u dobi od 25-55 ne smiju cijepiti sa AstraZenecom. Mi tu situaciju pažljivo pratimo – kazao je Capak.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno je 1 112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 6426, umrlo je 17 osoba, a na bolničkom liječenju je 918 od koji je 80 osoba na respiratoru.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.