Najteže u osam godina

Pred nama su najteži tjedni. Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, piše Novi list. U odnosu na kolovoz cijene su porasle jedan posto, što pokazuje da inflacija ubrzava jer su, primjerice, u kolovozu u odnosu na srpanj cijene porasle za 0,2 posto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu su, u odnosu na kolovoz, najviše porasle cijene odjeće i obuće koje su u prosjeku više za 17,1 posto, a iz DZS-a to objašnjavaju novim kolekcijama odjeće i obuće. U odnosu na kolovoz najviše su smanjene cijene u kategoriji restorana i hotela, koje su u prosjeku niže za 1,9 posto.

Kao i svih prethodnih mjeseci, i u rujnu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, najveća bila razlika u cijenama u skupini prijevoza, gdje su potrošačke cijene prijevoza bile veće za 10,8 posto. Alkoholna pića i duhan skuplji su u prosjeku za 5,6 posto, a hrana i bezalkoholna pića za 2,9 posto.

Uz napomenu da je riječ o najvećoj inflaciji od ožujka 2013. godine, analitičari Raiffeisen banke ističu da je to posljedica baznog razdoblja, ali i prelijevanja cijena sa svjetskih robnih tržišta, rastuće domaće i inozemne potražnje te konvergencije cijena prema europskom prosjeku. Cijene se približavaju europskom prosjeku, osobito kad su u pitanju usluge.

U razdoblju od siječnja do kraja rujna prosječna je stopa inflacije dosegnula 1,8 posto, a polovina je pritiska došla upravo iz kategorije prijevoza. Analitičari RBA ne očekuju smirivanje inflacije do kraja godine, a vrhunac će po njima biti tek u prvoj polovini sljedeće godine, što znači da se građani trebaju pripremiti barem na još šest mjeseci značajnijih poskupljenja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.