Potvrđeno: Predsjednički izbori bit će 11. siječnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kao što se već tjednima i nagađalo, predsjednički izbori održat će se 11. siječnja, potvrđeno je Indexu. Odluka o raspisivanju izbora službeno će biti objavljena za nekoliko dana u Narodnim novinama.

Ranije ove godine se očekivalo da će se prvi krug predsjedničkih izbora održati sredinom prosinca, jer se ovako kasnim datumom krši zakon.

Naime, Zakonom i Ustavom propisano je da se predsjednički izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika. Josipovićev mandat započeo je 18. veljače 2010. godine, što znači da bi se drugi krug predsjedničkih izbora morao održati najkasnije 18. siječnja, a u tom slučaju bi prvi krug izbora morao biti održati najkasnije 4. siječnja.

Bez obzira na to tko predlaže predsjedničkog kandidata, mora prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Uz sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kandidature su do sada potvrdili Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Grubišić, Anto Đapić i Ivan Rude.

Prema svim anketama, u vodstvu je aktualni predsjednik koji je cijelu ovu godinu posvetio “turističkim” putovanjima zemljom na račun državnog proračuna. Skoro svaki dan u posjetu je drugom selu ili gradu, na otvaranjima raznoraznih seoskih i gradskih priredbi, a od ove godine predsjednički kandidati glasove su počeli skupljati i po modnim revijama. Tako je nakon Josipovića i njegova najopasnija protukandidatkinja bila na jednoj modnoj reviji, a sada i ona putuje zemljom kako bi prikupila što više glasova. Razlika se zasad čini velika, no svi su uvjereni da ćemo pobjednika znati tek nakon drugog kruga.

Josipoviću je to žao, ali ne samo zbog toga što neće odnijeti pobjedu u prvom krugu, već i zato što bi to bilo jeftinije za državni proračun. Šteta što tako ne razmišlja dok putuje zemljom na račun hrvatskih građana.

IZVOR: Index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.