Porezna uprava počela novu akciju nadzora

ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Porezna uprava počela je novu akciju nadzora. Pod istragom je oko 50.000 obrtnika paušalista zbog navodne zloporabe poreznih pogodnosti i prikrivanja nesamostalnog rada. Najavljene kontrole i ispunjavanje spornih upitnika Hrvatska obrtnička komora smatra diskriminacijom obrtnika u odnosu na druga trgovačka društva.

Zagrebački stručnjak za mobilne i internetske aplikacije već je dvije godine paušalni obrtnik. Godišnje može ostvariti prihod do 300.000 kuna uz porezne pogodnosti.

– U suradnji sa svojom knjigovotkinjom ja sam provjeravao sve što radim, prije nego što sam ušao u paušalni obrt sam se dobro savjetovao o zakonima i propisima i ja se držim zakona – rekao je za HRT obrtnik paušalist Danijel Kreko.

Porezna uprava sumnja da se preko paušalnog obrta prikriva nesamostalan rad i da državna blagajna ostaje bez nemalih poreznih prihoda. Na adrese obrtnika šalju opsežne upitnike kako bi otkrili moguće nezakonitosti.

– Želimo reći da obrtnici paušalisti nisu nužno prekršitelji zakona i ovakvo slanje obrazaca svim paušalistima je diskriminacija i administrativno opterećenje u konačnici”, smatra predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić.

Obrtnička komora traži povlačenje spornog upitnika, sankcioniranje pojedinaca i nadzor trgovačkih društva kako se ne bi samo obrtnike stavljalo na stup srama. Upozoravaju i na neprecizne i neodređene članke zakona.

– Obrtnička komora je kod donošenja izmjena zakona je već reagirala kako na izmjene općeg poreznog zakona tako i na izmjene članka 27 u porezu na dohodak i jednostavno nitko onda nije slušao. A ovo je sad problem na terenu – rekla je Mostarčić.

Najveća je hajka na informatički sektor gdje je Porezna uprava ustanovila nagli rast broja paušalnih obrtnika.

– Najveći udio broja obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koji porez plaćaju samostalno je u znanstvenoj djelatnosti, informacijama i komunikacijama, administrativnim i ostalim uslužnim djelatnostima. Njima će se dodijeliti prvi pozivi za ispunjavanje upitnika – priopćeno je iz Porezne uprave, prenosi Poslovni dnevnik


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.