Porezna ima nove mete: YouTuberi, Instagram zvijezde, igrači igrica i kockari

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Porezna uprava ima nove mete. Sudeći prema prezentaciji Porezne uprave ministru financija Zdravku Mariću na sastanku prošlog tjedna, na udaru inspektora naći će se između ostalih i igrači e-sporta, YouTuberi, Instagram zvijezde i dobitnici igara na sreću na internetskim stranicama izvan Europske unije, piše Index. Procjena je Porezne uprave da dosad ta područja nisu bila dobro pokrivena, a očigledno je da u tome ima dosta novca za nju.

Esport u Hrvatskoj u povojima 

Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice, a turniri koje organiziraju igrači računalnih igara nije definiran nijednim hrvatskim zakonom niti postoji definicija tog sporta. Iako je udio esporta, odnosno igrača na turnirima u Hrvatskoj gotovo pa zanemariv, netko je očigledno procijenio kako je sada pravo vrijeme da se oporezuje i ta djelatnost.

Instagram zvijezde i njihovo prikriveno oglašavanje

S druge strane, kod popularnih hrvatskih YouTubera i Instagram zvijezda provjeravat će se marketinške usluge, odnosno plaćeni spotovi, reklame i ostali sadržaji na temelju kojih oni zarađuju novac. Taj dio također dosad nije bio dovoljno pokriven poreznim nadzorom, procijenili su poreznici.

No nisu oni jedini koji će biti predmet interesa Porezne uprave, jer su tu i nautičari, a poseban “napor” usmjerit će se na traženje njihovih jahti, što će se raditi u suradnji s Ministarstvom pomorstva.

Za nadzor e-trgovine novi alati

Veliki dio pažnje usmjerit će se na internetske igre na sreću kako bi se spriječilo nelegalno oglašavanje igara na sreću inozemnih tvrtki. Posebno će se provjeravati igrači koji se koriste inozemnim internetskim stranicama koje su registrirane izvan Europske unije.

Također, Porezna uprava planira i nabaviti novu opremu za praćenje i nadzor trgovine na internetskim stranicama te će se i tom dijelu posvetiti velika pažnja.


Pratite nas i na društvenim mrežama: