Porez na nekretnine: Što kriju tri obrasca, o kojim se brojkama govori i kome odlazi novac

Foto: Foto iz zraka
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Porez na nekretnine, koji je pokušala uvesti Milanovićeva, pa najavljivala Oreškovićeva, a svi su ga konstantno kritizirali, sada uvodi Plenkovićeva Vlada.

Na uvođenje tog, novog nameta reagirao je Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a.

– Porez na nekretnine nije zamjena za plaćanje komunalne naknade. Ovo je potpuno novi namet, drugačije strukturiran od komunalne naknade koji će višestruko povećati davanja građana, a posljedica toga bit će prodaja nekretnina. Mišljenja sam da je jedina namjera ovog prijedloga daljnje siromašenje naših građana, komentirao je Vidović.

RTL ima detalje upitnika koji stižu u Našice i Daruvar. Počinje s Daruvarom i Našicama, a do 31. listopada morat će svi. Komunalna naknada odlazi u povijest.

Svi su građani dobili tri obrasca u kojima su morali ispuniti podatke o lokaciji, namjeni i vlasništvu nekretnine, ali i nove o stanju i starosti objekta.

– Treba regulirati koje su to nekretnine više, koje manje vrijedne i tako porez razrezati, kaže Lovro Kuščević (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Ovo je tek prva, birokratska faza, koja je tu više da lokalnoj upravi smanji posao i za nijansu podeblja proračun.

– Od ove godine ne uvodi se vrijednosni porez nego i dalje ostaje porez po kvadraturi. Porez na nekretnine je samo zamjena za komunalnu naknadu, porez za kuće za odmor i spomeničku rentu ukidamo i uvodi se jedan porez, ističe Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova.

Porez na nekretnine iznosit će 1.200 kuna godišnje, odnosno bit će identičan doasadašnjoj komunalnoj naknadi primjerice zagrebačkog stana od 100 kvadrata u prvoj zoni, izgrađenoj između 1970 i 1987. godine, bez popratnih sadržaja kao na primjer bazena.

Ali će zato rasti s godištem nekretnine, odnosno kvalitetom i obrnuto. Novost je da se oporezuju i građevinska zemljišta, a ako nema vlasnika ovršit će samu nekretninu.

– Lokalna samouprava dobro to odrađuje, mi smo od gotovo svih već pokupili podatke i sad i h ubacujemo u bazu i ne vidim problema. Dapače, to će biti u cijelosti prihod lokalne samouprave i mislim da će oni biti zadovoljni s tim, kaže ministar Kuščević.

Naplata poreza kreće početkom 2018., a minstarstvo već najavljuje i drugu fazu, 2020. godine u kojoj će uvesti potpuno nove porezne razrede, javlja RTL.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.