Pomoćnik ministra pravosuđa daje ostavku jer je 2004. osuđen za premlaćivanje dječaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Novimenovani pomoćnik ministra pravosuđa za zatvorski sustav Slavko Kovačevićponudio je ostavku, i nju će ministar Ante Šrplje prihvatiti, informacija je koju smo jučer kasno popodne, zasad tek neslužbeno doznali u Ministarstva pravosuđa, javlja Jutarnji.hr Kovačević je, doznajemo, ostavku ponudio jučer nakon što su u Ministarstvo stigla naša pitanja vezana uz pravomoćnu presudu koja mu je izrečene 2004. Ministar pravosuđa Ante Šprlje će, prema neslužbenim informacijama, ponuđenu ostavku i prihvatiti čim se vrati iz Bruxellesa kamo je jučer otputovao. U Ministarstvu tvrde da prije Kovačevićevog imenovanja nisu znali za njegovu presudu iz 2004. Privhatil li ministar ostavku svog pomoćnika Kovačevića, bit će to druga po redu ostavka u aktualoj vladi koja je uslijedila samo šest dana nakon imenovanja.

Slavko Kovačević, pravosudni policajac i voditelj službe osiguranja kaznionice u Puli, imenovan je za pomoćnika ministra pravosuđa na sjednici Vlade održanoj 4. ožujka. Kovačević je u timu ministra pravosuđa Ante Šprlje trebao biti načelnik Uprave za zatvorski sustav. Nedugo nakon odluke o njegovu imenovanju, neslužbeno smo doznali da je Kovačević u prošlosti bio pravomoćno osuđen. Više informacija pokušali smo dobiti od Općinskog suda u Puli pred kojim je, kako smo doznali, kazneni postupak vođen.

Interes javnosti

“Prema raspoloživim informacijama, protiv osobe Slavko Kovačević vodio se postupak pred Općinskim sudom u Puli pod brojem K-320/04 za kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz članka 199 st, 1 Kaznenog zakona. Taj je postupak pravomoćno okončan 12. lipnja 2004.”. Tako je glasio šturi, u pravnički jezik uobličen pisani odgovor koji smo dobili od glasnogovornika Općinskog suda u Puli Pavla Peršića. Je li novoimenovani pomoćnik ministra bio osuđen ili oslobođen, kome je nanio teške tjelesne ozljede i kakve te u kojim okolnostima, zanimalo nas je.

Glasnogovornik pulskog suda odgovorio nam je, međutim, da nam te detaljnije odgovore može dati tek nakon uvida u sadržaj spisa, a da mu uvid u spis mora odobriti predsjednica suda. Međutim, predsjednica Općinskog suda u Puli Sanja Bulić ni nakon trodnevne prepiske koju smo vodili s njezinom uredom nije bila spremni dati nikakve detalje o presudi. Nije pomoglo ni naše pozivanje na Zakon o medijima, ni Zakon o pravu na pristup informacijama, ni praksu ostalih sudova na kojima novinari bez teškoća mogu dobiti uvid u pravomoćni sudski spis, ako za to postoji opravdani interes javnosti.

Prekomjerna sila

Informacije o presudi protiv novoimenovanog pomoćnika ministra pravosuđa morali smo tražiti neslužbenim kanalima. Neslužbeno smo doznali da je pravosudni policajac Slavko Kovačević 2004. bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada na maloljetnika kojem je nanio teške tjelesne ozljede. Nasilje je Kovačević počinio u slobodno vrijeme, a žrtva je bio dječak iz njegovog susjedstva čije se ponašanje Kovačeviću nije svidjelo. Od udaraca koji mu je Kovačević nanio dječak je, tvrde naši izvori bliski pulskoj kaznionici, zadobio puknuće bubnjića. Detalje o ostalim dječakovim ozljedama nismo uspjeli doznati.

Iz krugova bliskih pulskoj kaznionici također doznajemo da je protiv Slavka Kovačevića uz to vođen najmanje jedan disciplinski postupak zbog “prekoračenja ovlasti na dužnosti” što u prijevodu znači da je kao pravosudni policajac disciplinski kažnjavan zbog prekomjerne upotrebe sile nad zatvorenicima.

Ministru pravosuđa Anti Šprlji uputili smo pitanje je li mu prije nego što je Kovačević imenovan na čelo zatvorskog sustava bilo poznato da je on pravomoćno osuđen za nanošenje teških ozljeda maloljetniku i da je kao pravosudni policajac disciplinski kažnjavan zbog prekomjerne upotrebe sile nad zatvorenicima.

Otkrivanje nasilja

Naime, kaznionice su dio represivnog sustava države daleko od očiju javnosti iz kojeg se vijesti o nepravilnostima i mogućem nasilju nad zatvorenicima teško probijaju u javnost. Uprava za zatvorski sustav zadužena je uz ostalo i za otkrivanje i kažnjavanje nasilja u zatvorskom sustavu.

Rehabilitacija od kaznenog djela

Neslužbeno doznajemo da je u slučaju Slavka Kovačevića nastupila rehabilitacija od kaznenog djela. Rehabilitacija nastupa nakon proteka određenog zakonskog roka od izdržane kazne, a podatak o kažnjavanju briše se iz kaznene evidencije. Rehabilitacija je pozitivna civilizacijska stečevina čiji je smisao da se onoga tko je izdržao dosuđenu kaznu u potpunosti rehabilitira te da mu se djelo za koje je odslužio kaznu više ne smije predbacivati.

Međutim, nakon što je Slavko Kovačević postao državni dužnosnik, mnogo toga što vrijedi za obične građane, ne vrijedi za njega. Ako je državni dužnosnik, uz to još i čelnik predsjednika uprave za zatvorski sustav bio sklon nasilnom ponašanju i to težem obliku, javnost ima pravo znati za to. Pravo javnosti da zna jače je od njegovog prava na rehabilitaciju.

IZVOR: Jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.