Prijateljski odnosi

Pomoć iz Kine: U Hrvatsku izravnim letom stiže 60 tona zaštitne opremeFoto: Ilustracija/arhiva
Ilustracija

Gotovo 60 tona zaštitne opreme – maska, štitnika za lice, zaštitnih odjela, naočala, rukavica, beskontaktnih toplomjera – danas ujutro stiže u Hrvatsku  izravnim letom iz Kine, piše Večernji.hr

Hrvatska je već ranije od Kine nabavila 12,5 tona opreme, no današnje slijetanje teretnog zrakoplova Boeing 747 s 600 kubičnih metara tereta u zagrebačku zračnu luku označava početak uspostavljanja zračnog mosta između dvije države, dogovoren i u posljednjem telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića s kineskim kolegom Lijom Keqiangom.

Tako će se izravnim letovima iz Šangaja u Zagreb kroz idući period održavati kontinuirani lanac nabave i opskrbe hrvatskog zdravstvenog sustava i ostalih službi, a za distribuciju opreme zadužen je Stožer civilne zaštite. Uz kupljenu opremu, dopremljena je i je donacija kineske vlade, kao i donacija hrvatske zajednice Crvenom križu.

Hrvatska se fokusirala na kupovinu izravno – bez posrednika –  od dvije velike kineske kompanije pod ingerencijom države, u prvom redu Meheco, ali i Sinopharm, a sve kao rezultat dogovora na najvišoj političkoj razini.

Dobri odnosi dviju država potvrđeni su i pri posljednjem razgovoru Plenkovića i Lija te je upravo kineska vlada preporučila kompanije za suradnju i nabavu koja se u Hrvatskoj vodila izravno iz Ureda premijera. Taj politički konsenzus na najvišoj razini kojim se trasirao put za nabavu najvažniji je osigurač od neželjenih događaja, kojih ne nedostaje u posljednje vrijeme.

Naime, zaštitna oprema je u vrijeme pandemije novog koronavirusa postala više nego dragocjena roba te, kako to već biva, otvorila vrata raznim preprodavačima, prodavačima robe upitne kvalitete, kao i “modernog piratstva”, kad države jedna drugoj otimaju kuljenu robu.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.