Počela provjera lijekova: Svaki drugi lijek kupljen putem interneta je krivotvoren

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U Hrvatskoj je danas počela Serijalizacija lijekova, odnosno provjera autentičnosti lijekova na recept, kojim će se spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe, priopćeno je u subotu iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL).

Kako pišu Vijesti.hr, unatoč tome što u našoj zemlji dosad nije zabilježen slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće dođe te dodatno povećati sigurnost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje od opasnih krivotvorina.

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadanih rokova, uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept, koji će spriječiti izdavanje krivotvorenih lijekova kroz legalni lanac opskrbe.

– U suradnji sa svim dionicima uspjeli smo ispuniti visoke zahtjeve složenog informatičkog sustava i na vrijeme izgraditi platformu koja omogućuje povezanost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Podatci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u EU sustavu, dostupni su i u Nacionalnom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan te je započeo s primjenom – navode iz HOPAL-a.

Na taj se način povećava sigurnost pacijenata, a time i zaštita njihovog zdravlja.

– Svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji se od 9. veljače 2019. pusti u promet, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijalizacijski broj na pakiranju kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo – rekla je izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal.

Time se dodatno jamči da je pacijent preuzeo siguran i autentičan lijek, dodala je.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je svaki drugi lijek kupljen putem interneta – krivotvoren.

U zemljama u razvoju na crnom se tržištu proda i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, no u stalnom porastu.

Slobodnim protokom roba i usluga u EU može se povećati rizik od krivotvorina koje mogu ući na tržište, a projektom serijalizacije, kojim se dodatno označava kutijica lijeka i osigurava od neovlaštenog otvaranja, želi se zadržati ova stečevina ujedinjene Europe, istovremeno stavljajući u veći fokus zaštitu i sigurnost pacijenata, navode iz HOPAL-a.

Projekt serijalizacije omogućuje stroži nadzor nad prometom lijekovima na EU tržištu

Projekt serijalizacije omogućuje stroži nadzor nad prometom lijekovima na europskom tržištu, a Hrvatska, kao članica Europske unije, obvezna je na svom teritoriju primijeniti odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima i Delegirane uredbe Komisije EU.

U skladu s njima, sve su države članice EU kroz nacionalne organizacije bile dužne uspostaviti nacionalne sustave za verifikaciju lijekova do 9. veljače 2019., kada projekt serijalizacije kreće u primjenu, što je Hrvatska pravovremeno realizirala. Od danas bi na sustav trebale biti povezane sve ljekarne, bolnice i veledrogerije, odnosno ukupno gotovo 1.200 krajnjih korisnika.

Budući da je projekt i službeno zaživio, HOPAL je kao i dosada svim dionicima u distribucijskom lancu lijekovima u Hrvatskoj na raspolaganju za tehničku podršku koja podrazumijeva održavanje Sustava za verifikaciju, ističe izvršna direktorica HOPAL-a Morana Dostal.

HOPAL – Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova, neprofitna je organizacija koja uspostavlja i upravlja Hrvatskim nacionalnim sustavom za provjeru autentičnosti lijekova u svrhu sprječavanja i borbe protiv krivotvorenih lijekova u Hrvatskoj i Europi. Osnivači su HUP – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL), IFI – Inovativna farmaceutska inicijativa i HGK – Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.