Dosad je isplaćeno 5,6 milijardi kuna

Plenković predstavio mjeru skraćenog radnog vremena: ‘Nisu se ostvarile crne slutnje’Foto: Ilustracija/arhiva

Ušli smo u izborni tjedan, a Hrvatsku očekuje borba s koronakrizom i Vlada donosi mjere za pomoć poduzetnicima, pišu Vijesti.hr

Tako će mjera za lipanj obuhvatiti 15.000 radnika i radnica i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna, a mjeru o skraćivanju radnog vremena usvojit će danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i odnosit će se na cijeli lipanj.

Broj zaposlenih danas je veći nego prije početka krize za 2.234 osiguranika. Broj nezaposlenih je veći nego na početku krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja, istaknuo je Plenković kazavši da se nisu obistinile crne slutnje.

Cilj je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, a odnosi se na gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju deset i više radnika te očekuju pad fonda radnih sati od minimalno deset posto. Potporu je moguće koristiti za najmanje deset posto, tj. 20 posto radnika uz uvjet da su bili zaposleni 31. svibnja.

– Za dodatnu sigurnost, trajanje ove mjere predviđamo do 31. prosinca 2020. Važan kriterij je pad prometa od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine uz dokaz otežanog poslovanja. U prerađivačkoj industriji se može ostvariti potpiora i za manje od 20 posto pada prometa uz dolaze – pojasnio je Plenković.

Potpora će biti u visini do 2.000 kuna mjesečno neto po radniku. Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2.000 kuna.

– Ova Vlada nikada nije niti će ikoga ostaviti na cjedilu – poručio je Horvat, a Aladrović je čestitao HZZ-u i kazao da će biti učinkovit i u daljnjem provođenju mjera.

– Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto – istaknuo je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Podsjetimo, dosad je isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je osam milijardi kuna, podsjetio je predsjednik HDZ-a, u z kojega su na konferenciji za medije i HDZ-ovi ministri rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te gospodarstva Darko Horvat.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.