Plenković: Oporba i Most danas su doživjeli politički poraz. Saucha je odluku donio na temelju svojih razloga

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Čestitam ministru Zdravku Mariću što je i dalje ministar. Inicjativa oporbe koja je pokrenuta prije više tjedana da mu se izglasa nepovjerenje i nakon jučerašnje duge rasprave pokazala se jalovom i neuspješnom, što je apsolvirano glasovanjem u Saboru. Teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministru financija bio je na onima koji su je i pokrenuli. Oporba i Most, što je bilo sasvim razvidno, u tome nisu uspjeli, oni su danas doživjeli politički poraz. To javnost mora vrlo dobro znati i razumjeti’. Riječi su to premijera Andreja Plenkovića sa konferencije za medije sazvane nakon današnjeg izglasavanja nepovjerenja ministru Mariću, u kojem je 75 zastupnika bilo za njegov opoziv, i isto toliko protiv.

– Cijela inicijativa i jučerašnja rasprava pokazala je da postoje neke političke stranke u Republici Hrvatskoj koje su u stanju na temelju pamfleta, inisinuacija i fabriciranih argumenata donositi političke presude ljudima bez da oni imaju mogućnost iznijeti svoje stajalište, iznijeti svoju obranu, argumente i činjenice. Tome smo svjedočili jučer u raspravi u Saboru. Tijekom svih tih sati oni koji su podnijeli zahtijev nisu uspjeli dokazati i uvjeriti hrvatsku javnost da postoje opravdani razlozi koji bi narušili pvjerenje za rad ministra financija, kazao je Plenković.

Prema njegovim riječima, bio je to pokušaj destabilizacije Vlade i njezinog rada.

– Postoji pokušaj političara iz Mosta da u medijima šire monstruozno neprihvatljivu konstrukciju o tome da Vlada Republike Hrvatske i HDZ štite kriminal u Agrokoru. Takve optužbe ne samo da su neistinite, nego su najgori i najniži spin koji nakon dugo vremena imamo priliku gledati u medijskom prostoru u Republici Hrvatskoj. Ja ih odlučno odbacujem i svaki pokušaj politikanstva da takve teme koriste u predizborne svrhe, poručuje Plenković.

Dotaknuo se i predsjednika Sabora Bože Petrova, koji je nakon izglasavanja nepovjerenja Zdravku Mariću ustvrdio da nema parlamentarne većine, poručivši da to ‘nije u skladu s demokratskim standardima, poslovnikom niti Ustavom’.

– Ono čemu svjedočimo danas je pokušaj destabiliziranja hrvatskih institucija. HDZ, ja osobno i Vlada RH bit će akter koji osigurava stabilnost, odgovornost i političko djelovanje primjereno europskim standardima i u skladu s Ustavom i hrvatskim zakonima, rekao je Plenković, dodajući kako Vlada nastavlja rješavati najvažnije probleme hrvatskog društva.

Ovo je trenutak kada druge parlamentarne stranke trebaju pokazati političku odgovornost, izjavio je premijer.

– Sada se mora vidjeti tko je tko i tko je kakav. HDZ i ja osobno spremni smo za bilo koje izbore već danas popodne ako želite. Tu dileme nema. Nastavljamo tijekom dana voditi konzultacije s drugim političkim partnerima i pronaći rješenje za stabiliziaciju rada Hrvatskog sabora, zaključio je.

‘Saucha je donio odluku na temelju svojih razloga, a ne na temelju pritiska mene ili HDZ-a’

Na pitanje o tome ima li HDZ većinu u Saboru, Plenković je kazao kako ‘većina danas nije tema, nego izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću’. Osvrnuo se i na medijske napise kako je Tomislav Saucha ‘prodao HDZ-u’.

– Više me brine ponovna, i u kontekstu zastupnika Sauche, ta jedna fabricirana teza da je čovjek kupljen. Mislim da je to sramotno. Javnost je prepoznala tko je tko, kakvim se tko metodama služi da bi se utjecalo na neovisne političke odluke. Saucha je odluku donio na temelju svojih razloga, a ne na temelju pritiska mene ili HDZ-a. Apeliram na javnost i medije da zaštite dignitet i njega i svih drugih zastupnika koji se našao na do sada neviđenim političkim pritiskom, u stilu kavanih revolucionara, tvrdi Andrej Plenković.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.