Sutra dodatne mjere

Plenković: ‘Kroz sporazume smo naručili 5,7 milijuna cjepiva’Foto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Današnji sastanak Znanstvenog savjeta bio je sadržajan, nema nikakvih problema. Konsenzualan je stav kako je potrebno produžiti mjere koje su na snazi, rekao je novinarima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković dodavši da će Nacionalni stožer sutra predložiti nove mjere.

– Mislim da je potrebno produljiti mjere koje su na snazi. Uoči blagdana treba smanjiti te kontakte. Sutra će Stožer predložiti dodatne mjere – rekao je premijer na svečanom obilježavanju početka radova izgradnje druge cijevi tunela Učka.

– Bit ovih mjera je investirati u bolju kliničku sliku pacijenata u siječnju. Sezonalnost COVID-19 je i više nego očita, šteta koju je učinio u Europi i svijetu je razorna. Moramo prebroditi ovu situaciju, a to radimo smanjivanjem kontakata, poručio je ponovivši da će se svi detalji saznati sutra.

Na pitanje novinara o početku cijepljenja u Hrvatskoj, Plenković je rekao da je u komunikaciji s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen, koja je rekla da će sve zemlje EU-a imati cjepivo 27. prosinca. Premijer je otkrio da se čuo i s Emmanuelom Macronom, koji je pozitivan na koronavirus.

– Razgovarao sam jutros i s Macronom. Prenio sam mu neka svoja iskustva. Nadam se da će biti dobro, dodao je.

Plenković kaže kako je naručeno 7,7 milijuna doza cjepiva. Čeka se odobrenje Europske agencije za lijekove kako bi mogla početi distribucija manje doze cjepiva nekoliko dana iza Božića, piše HRT

– Kroz sporazume smo naručili 5,7 milijuna cjepiva. Oko milijun doza naručili smo od Pfizera, čije bi cjepivo odobrenje trebalo dobiti uskoro. Nakon toga se očekuje da agencija da odobrenje i za Modernino cjepivo, poručio je premijer.

Najavio je kako će Vlada idućega tjedna prihvatiti plan cijepljenja.

– Proces će trajati najmanje šest mjeseci, sve te kompanije trebaju proizvesti cjepivo za cijeli svijet, istaknuo je Plenković.


Pratite nas i na društvenim mrežama: