Prijevara u e-mailu

Pisali su vam iz Ministarstva zdravlja? Ne otvarajte privitak, bit ćete hakirani!

Nacionalni CERT upozorava sve građane na prevarantsku kampanju koja cilja hrvatske elektronske sandučiće.

Kako ističu, trenutno je aktivna phishing kampanja vezana uz COVID-19. Napadač se predstavlja kao Ministarstvo zdravlja, ‘From’ polje, odnosno ime pošiljatelja je lažirano te glasi Ministarstvo zdravlja Hrvatska ‘covid-19@zdravlje.gov.hr’.

U privitku poruke elektroničke pošte nalazi se .zip datoteka u kojoj se nalazi zlonamjerni LokiBot infostealer sadržaj. LokiBot je zlonamjerni program namijenjen krađi sigurnosnih podataka i vjerodajnica na inficiranim računalima koja koriste Windows operativne sustave, a učinkovito se skriva od antivirusnih programa. Cilj mu je pronaći i ukrasti podatke poput korisničkih podataka i lozinki za ulogiravanje u sigurnosne sustave, internetska bankarstva ili sličnih osjetljivih servisa.

Preporučujemo da ni u kojem slučaju ne otvarate priložene datoteke, te Vas pozivamo na dodatan oprez i molimo ako primijetite bilo kakve zlonamjerne aktivnosti vezane uz COVID-19, prijavite ih nadležnim službama, poručuju iz CERT-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.