Petrov: ‘Potpise Plenkoviću još ne damo’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Treći krug pregovora između HDZ-a i Mosta oko formiranja nove Vlade počeo je nešto prije 15 sati, a dva sata prije toga, doznaje Jutarnji, trebale su se sastati i radne skupine koje su najvjerojatnije otvorile i pitanja vezana uz strukturu nove Vlade.

– O tome ćemo sutra razgovarati u 13 sati, a vjerojatno onda i na ovom glavnom pregovaračkom dijelu u 15 sati. Ono što treba reći jest da ne treba očekivati da će sve biti gotovo već u utorak i da ćemo doći s potpisima za mandatara na konzultacije kod predsjednice – kaže Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

– Ono što sada znamo jest da se HDZ zalaže za četiri potpredsjednička mjesta. Most nije išao s inicijativom za promjenu dosadašnje strukture Vlade, ali saslušat ćemo njihov prijedlog – dodaje Šimić.

Uz Božu Petrova, koji će vjerojatno biti prvi potpredsjednik Vlade, ostale tri pozicije pripale bi HDZ-u, dok zastupnici nacionalnih manjina vjerojatno neće dobiti mjesto u Vladi. – Mislimo da bi ta Vlada trebala biti između HDZ-a i Mosta – jasan je Šimić.

Manjinci će tako vjerojatno dobiti pomoćnička mjesta u ministarstvima i agencijama. U Mostu i dalje ne žele govoriti o broju ministarstava koja bi im pripala, no već sada se zna da će se bitka voditi oko Ministarstva gospodarstva. U HDZ-u pak neslužbeno poručuju kako se resori trebaju podijeliti korektno s obzirom na izborni rezultat, ali da će HDZ biti velikodušan. – Ali ne kao na prošlim izborima – kaže naš sugovornik te dodaje: – Prema rezultatima, Mostu bi pripala tri ministarstva, ali mislim da je četiri realan broj.

Petrov: ‘Ništa od potpisa prije kompletnog dogovora’

Inače, Božo Petrov je prije odlaska na pregovore pred središnjicom Mosta izjavio da njegovi zastupnici Plenkoviću neće dati potpise za mandatara sve dok se ne dogovori cijeli paket suradnje u budućoj Vladi, javio je Novi list.

Petrov je kazao da to znači da se mora dogovoriti način na koji će se provesti jamstva koja traži Most, način na koji će bit ustrojena Vlada, kao i najvažnije stvari iz njezinog programa.

Usto, ponovio je da se prvo treba konstituirati Sabor, u njemu usvojiti zakone koji omogućavaju provođenje Mostovih jamstava te da tek nakon toga može biti formrana Vlada.

Na dodatno pitanje hoće li mostovci dati potpis Plenkoviću prije usvajanja tih jamstava u parlamentu ili tek nakon što ona budu potvrđena, Petrov je odgovorio da potpisa nema dok dvije stranke ne postignu dogovor oko cijelog paketa.

Panenić: Manje je bitno tko će biti ministar, ali Most bi trebao zadržati resor Ministarstva gospodarstva

Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić (Most) izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako je manje bitno tko će biti novi ministar gospodarstva, da je bitna provedba programa, ali osobno smatra kako bi Most morao zadržati resor Ministarstva gospodarstva.

Tijekom sudjelovanja na znanstvenom skupu na osječkom Ekonomskom fakultetu, na novinarski upit  hoće li tijekom pregovora s HDZ-om o kadrovskim rješenjima u novoj Vladi, Most inzistirati da on ostane ministar gospodarstva Panenić je odgovorio kako Most nikada nije nastupao tako  “da se nekoga privilegira  da mora biti na nekome položaju”.

Osobno smatram da bi Most morao ostati u resoru Ministarstva gospdoarstva, jer kad vidimo da su obje velike stranke imale interesne grupe, kojima su utjecale na sadašnje stanje, Mostu bi možda bilo puno lakše biti korektiv u rješavanju situacija, smatra Panenić.  Dolaze nam izrazito teške odluke i tko god bude bio ministar gospodarstva neće mu biti lako na toj funkciji, ocijenio je.

Objašnjavajući o kojim se to odlukama radi, Panenić je rekao kako se u energetici moraju riješiti ključna pitanja, jer je kompletna energetika u teškom položaju, a postoje i problemi uravnoteženja plinskog sektora, piše Jutarnji.

Što god dotaknemo u energetici trenutno je u vrlo problematičnom stanju, a neka područja su i dosta kaotična, poput toplinskog sektora, kojeg treba unaprijediti, rekao je Panenić i dodao kako za njihovo rješavanje treba žurno djelovanje Ministarstva gospodarstva, ali i stabilna Vlada, koja će se zauzeti da se to u budućnosti i riješi.

U izjavi novinarima, na upit ostaje li pri tvrdnjama da zbog rasta naknade za obnovljive izvore energije neće biti poskupljenja struje za građane, rekao kako “definitivno moramo ostati u tome smjeru”. Tijekom vikenda je razrađen niz mjera kojima se može anulirati najavljeno poskupljenje, ali za to je potrebna potpora drugih ministarstava, prvenstveno financija. Očekujemo da ćemo ovih dana te razgovore privesti kraju kako bismo mogli definirati točan model koji će omogućiti da ne dođe do poskupljenja struje, rekao je Panenić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: