Pčelar sa Šolte pokrenuo međunarodni projekt kojim upozorava na važnost pčela

Pčelar Goran Tvrdić iz Grohota na otoku Šolti pokrenuo je u svijetu jedinstven projekt Give bees a chance– Dajmo pčelama šansu, u kojemu mu šoltanski turisti sa svih kontinenata, po povratku kući, pošalju teglicu meda iz svoga kraja. Sve kako bi upozorio da bez pčela ne možemo.

Karta svijeta na imanju pčelara Gorana Tvrdića ne stoji slučajno. Iglicama bilježi odakle mu dolaze gosti, a kad napuštaju ovaj otočni raj, čeka ih mala molba – domaćinu poslati teglicu meda iz svoga kraja. Akciju je potaknuo njegov gost koji mu je lani iz Australije poslao manuke. Kad je paket s manukom stigao kao iznenađenje, u obitelji se rodila ideja. Odnedavno se širi i Facebookom, turisti im med šalju od Amerike do Australije.

Uz to što širi glas o nadaleko poznatom šoltanskom medu od ružmarina, pčelar sa Šolte želi upozoriti i na globalnu pojavu smanjenja pčelinje populacije. Smatra da su glavni ‘krivci’ za to pesticidi i insekticidi, moderna poljoprivreda.

Supruga Nataša posebno uživa kad u Grohote dolaze strani gosti. Za njih zna prirediti kušanje zrelog meda sa saće.

Tvrdići su treća generacija obiteljskih pčelara. S dvjestotinjak košnica, danas se jedini na otoku bave ovim poslom. Kažu da 1875 godine je na Šolti bila prva pčelarska zadruga. Tad je bilo šest tisuća košnica i šesto pčelara. Ostali su samo oni, a to u ovom slučaju nije malo. Glas o šoltanskom medu pronijeli su tisućama kilometara daleko, sve do Novog Zelanda.

 

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.