Smanjen broj darivatelja

Pandemija zasjenila sve druge bolesti: Liječnici ističu važnost darivanja krvi

Dok se bolnice bore protiv pandemije koronavirusa, milijuni ljudi diljem svijeta trebaju terapije za druge bolesti i druge vrste liječenja, a mnoge od njih zahtijevaju transfuziju krvi, piše Rtl.hr.

Žene s komplikacijama u trudnoći, djeca s anemijom te osobe stradale u raznim nesrećama samo su neki od onih kojima će čin davanja krvi spasiti život. U Hrvatskoj, primjerice, svake tri minute netko zatreba dozu krvi. U krvnoj slici Hrvata najzastupljenija je A grupa, najmanje AB, a svega 15 posto ima negativan Rh faktor pa samim time one najčešće i nedostaju.

Zbog korone je smanjen broj darivatelja krvi, kako u Britaniji, tako i u Hrvatskoj.

U kolovozu su neke bolnice u Hrvatskoj primjerice morale otkazivati operacije zbog nedostatka krvi, a količina krvi prikupljena u Engleskoj bila je u nekim razdobljima i 15 posto niža od očekivane.

Uz pridržavanje propisanih mjera, kao što je držanje razmaka, i dolazak u dogovoreno vrijeme, smanjuje se mogućnost širenja zaraze među darivateljima.

U doba kada je pandemija zasjenila ostale zdravstvene probleme, važno je osvijestiti da oni i dalje postoje i da je nužno djelovati sada kako ne bi došlo do porasta oboljelih.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.