OVOG TJEDNA NIGDJE BEZ KIŠOBRANA: Grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i ružan vikend

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Od početka do kraja tjedna u većem dijelu Jadrana past će preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a u dijelovima zaobalja preko 200. Najkišovitije će biti u srijedu i u dane vikenda, a jedini potpuno suh dan bit će četvrtak. Zbog olujnog juga i lebića u srijedu, te u dane vikenda, doći će do poremećaja prometa morem.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Mjestimice će padati kiša, osobito u zaleđu Kvarnera i u dijelovima Zagore. U mnogim krajevima Dalmacije zadržat će se suho ili će pasti zanemarive oborine. Puhat će umjereno do jako jugo, ujutro još ponegdje na moru i vrlo jako. Jugo će u drugom dijelu dana biti u laganom slabljenju, a na sjevernom Jadranu će okretati na umjeren lebić koji će ponegdje na moru biti i pojačan. Toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 6°C ponegdje u Zagori do 13°C na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12°C u riječkom zaleđu do 17°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Utorak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U mnogim će se krajevima veći dio dana zadržati suho, iako će mjestimice pasti malo kiše, osobito u zaleđu Kvarnera. Navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje sa zapada s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo. Kasno navečer na većem dijelu Jadrana vjetar u okretanju na jako i vrlo jako oštro koje će mjestimice na moru imati udare preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 7°C ponegdje u Zagori do 15°C ponegdje na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 12°C u riječkom zaleđu do 18°C ponegdje u Dalmaciji.

U srijedu će biti pretežno oblačno, tek uz kraća sunčana razdoblja. Kiše će biti česta, mjestimice će biti obilnijih grmljavinskih pljuskova. Ponegdje će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru, u dijelovima zaobalja i znatno više. Prema kraju dana i osobito navečer postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. U početku će puhati jak do olujan lebić koji će mjestimice u Dalmaciji imati orkanske udare prije zore. Očekuje se znatno povećanje valovitosti mora, a ponegdje i ciklonalna plima. Lebić će danju postupno slabiti i postupno okretati na pulenat, navečer i na tramontanu koja na moru može biti jaka s olujnim udarima. Jutro će biti natprosječno toplo. Danju će umjeren pad temperature zraka zahvatiti sjeverni Jadran, dok će u Dalmaciji biti tek malo svježije u odnosu na utorak.

Četvrtak donosi prolazno stabilizaciju vremena. U Dalmaciji će biti suho i pretežno sunčano, navečer uz umjereno naoblačenje sa zapada. Na sjevernom Jadranu ujutro pretežno sunčano, u drugom dijelu dana uz postupno naoblačenje, a kasno navečer kiša i pljuskovi s grmljavinom kao uvod u novu promjenu vremena. Još u noći tiho ili slab vjetar sjevernih smjerova. Danju će prvo na sjevernom Jadranu okrenuti na slabo do umjereno jugo koje će se popodne proširiti na cijeli Jadran. Navečer na moru sjevernog Jadrana jako do vrlo jako jugo. Jutro će biti osjetno svježije u odnosu na prethodne dane s minimalnim temperaturama u zaobalju od -2 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature većinom od 8 do 13°C.

Petak će biti vrlo nestabilan. Bit će umjereno do znatno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Više kiše bit će u prvom dijelu dana, a više suha vremena popodne. Navečer na sjevernom Jadranu nova kiša sa zapada. Puhat će umjereno do jako jugo, oštro i lebić. Bit će malo toplije u odnosu na četvrtak, osobito ujutro.

Subota će pod utjecajem nove ciklone biti vrlo nestabilna. Bit će umjereno do znatno oblačno uz čestu kišu, ponegdje i obilnije pljuskove s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić, na moru s udarima preko 100 km/h, a moguće ja i ciklonalna plima. Bit će relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

U nedjelju pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavine. U mnogim predjelima past će preko 50 litara po kvadratnom metru, u zaobalju mjestimice i znatno više. Puhat će umjereno do jako jugo i lebić s olujnim udarima, a ponovno je moguća ciklonalna plima. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 16°C.

IZVOR: Crometeo.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.