Jeste li znali?

Ove godine povučeno je već oko 100 lijekova s našeg tržišta. Imate li ih, odmah ih bacite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svake godine farmaceutske kompanije povuku preko stotinjak lijekova na našem tržištu. Samo u razdoblju od siječnja do studenog 2021. povučeno je 137 lijekova, javlja RTL. Odlazite li često u ljekarnu ili se pak pitate zašto nema više vašeg lijeka na tržištu, nije neuobičajeno doznati da su se neke linije povukle, bilo to zbog neispravnosti, sumnje na štetnost ili pak vlastite odluke proizvođača.

Na hrvatskom tržištu, u prometu mogu biti samo lijekovi koji su odobreni od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ili Europske komisije.

Prema popisu rješenja o ukidanju odobrenja za stavljanje lijeka u promet, najčešći (i jedini) razlog navodi da se ‘odobrenje ukida temeljem poslovne odluke nositelja odobrenja’, što bi značilo da farmaceutska industrija ne voli javno obznaniti detalje povlačenja lijekova. No krenuvši od 2009., sukladno članku 58. Zakona o lijekovima, HALMED drži ažuriranu listu.

U razdoblju od svibnja do studenog 2021, OVDJE možete vidjeti popis povučenih lijekova u Hrvatskoj.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.